Raport UE – Zeci de mii de echipamente de aplicare a chimicalelor sunt folosite în fermele din România fără să fie verificate și inspectate de autorități

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) nu a instituit un sistem de testare a echipamentelor de aplicare a pesticidelor (EAP), arată un audit al UE în România citat de publicația Lantul Alimentar. Rezultatul? La momentul auditului, în octombrie 2019, niciun astfel de echipament nu fusese testat și certificat, însă aceste echipamente sunt folosite în continuare, ceea ce contravine articolului 8, alineatul (2), din Directiva europeană SUD, care prevede ca, dupa 26 noiembrie 2016, „numai acele echipamente de aplicare a pesticidelor care au trecut cu succes de inspecție pot fi utilizate în scop profesional”.

Autoritatea Națională Fitosanitară a explicat ca a avut în vedere externalizarea testarii echipamentelor de aplicare a pesticidelor, deoarece acest lucru este permis de directivă și se întâmplă deja în alte state membre, însă a fost luată decizia politică de a nu externaliza aceste activități către operatori privați.

Continuarea pe G4media.ro

 

 

Sursă foto – citygarden.de