Andrei Caramitru – Majoritatea satelor și orașelor mici din România sunt condamnate să dispară lent

Andrei Caramitru a scris pe Facebook:

”Iluzia dezvoltării în sate și orașe mici

Va spun clar și direct. Majoritatea satelor și orașelor mici din România sunt condamnate sa dispară lent. Orice vă spun candidatii la locale, UE-ul, politicienii. Oricâți bani vor fi băgați. E degeaba.

Explicația e simplă. In economia globală in care ne aflăm – și in stadiul de dezvoltare la care suntem (salarii între 400-1500 EUR net pe lună – mult mai mari decât ce găsești ușor in Asia sau Africa sau America Latină) – singurele zone care se vor dezvolta și vor creste sunt următoarele:

* orasele mari universitare. Unde ai de unde recruta oameni cu cunoștințe mai avansate. Unde poți găsi câteva zeci sau sute de oameni care se pricep la ceva suficient de repede ca sa faci o firma de succes. Unde exista deja legături formate cu economia globală

* Orașele mari fără universități importante dar cu experiența (deci cu suficienți specialiști și firme existente) in unele industrii (de ex. zona Craiova pe auto, Arad pe industrie și logistică etc.)

* Zonele limitrofe. La maxim 1 ora distanță de centrele astea. Suburbiile extinse. De unde pot veni oameni zilnic sa lucreze.

Orice altceva – nu merge. Alexandria de exemplu. Drobeta-Turnu Severin. Vaslui. Cam toate satele din sud și din Moldova. NU au viitor. Agricultura e acum pe terenuri mari și tehnologizată la greu, nu ai nevoie de sute de mii de muncitori agricoli. Nimeni nu va investi acolo. Poți face orice. Nu merge. Au încercat italienii, americanii, spaniolii, englezii. Zeci de programe, de strategii. Toți încearcă. De zeci de ani. Nu funcționează nimic. Îți trebuie o dimensiune minima a orașului (măcar 300’000 in zona metropolitană) și un minim de expertiză EXISTENTĂ in industrii și servicii mai avansate.

Se vede asta in cifre. Zonele astea de la noi se depopuleaza intr-o viteza incredibila. Populația a scăzut deja cu aproape 50%. Oamenii merg sa lucreze in diaspora sau in orașele mari din România. Au rămas doar angajații la stat și pensionarii.

O politica REALA de dezvoltare ar aduce oamenii de acolo către orașele mari cele mai apropiate. Și ar face drumuri și trenuri bune ca măcar oamenii sa se întoarcă la ei in sat in Weekend (așa fac cei din Malaezia de exemplu). Însă chiar și așa – nu cred ca va funcționa. Pentru ca avem drept de lucru in UE. Cum sa crezi ca un investitor european va prefera sa investească in județul Mehedinți sau Teleorman sau Vaslui de exemplu când are de ales si poate merge oriunde? Cum să crezi ca un om muncitor din locurile astea își va dori sa rămână in sărăcia de acolo – și nu se va duce la un job bine plătit in diaspora sau intr-un oraș mare din România?

Asta e situația și trebuie sa o acceptăm. Chit ca ne convine sau nu. Sunt zone întregi rurale care gradual vor dispărea – in schimb orașele mari vor creste masiv, inclusiv cu sute de mii de imigranți de prin Asia sau alte zone care vor veni sa lucreze la noi. România in 20 de ani va arata total diferit. Schimbarea se întâmpla intr-o viteza amețitoare deja.”

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/andrei.caramitru