Avertisment pentru Schweighofer – Cătălina Vartic, candidatul PER la CJ Suceva, spune că în mandatul ei nu se vor mai tăia arbori ilegal

Conform portalului stiridibucovina.ro, candidatul PER la șefia Consiliului Județean, Cătălina Vartic, a declarat că în șase luni de la preluarea conducerii Consiliului Județean nu se vor mai tăia ilegal arbori în Suceava.

”Comisia Europeană amenință România cu deschiderea procedurii de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri.

Un departament de cercetare al statului român, înființat la presiunea Uniunii Europene, a monitorizat, timp de zece ani, după metode științifice certificate la nivel mondial, ce se întâmplă în pădurile României. Rezultatele raportului arată că, în fiecare an, 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar din păduri fără forme legale. Cifra e atât de mare încât depășește volumul tăierilor autorizate din toată țara. Vorbim despre 75 de containere pline cu lemn brut, pe oră, tăiate ilegal, în fiecare oră, în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an, în România. Fără pauză, fără menajamente.

În județul Suceava, situația este la fel de tristă, poate chiar mai trista. De ani de zile există o tăcere complice între autorități și tăietorii ilegali de pădure. Mecanismul este simplu, se taie copacii apoi sunt vânduți ilegal companiilor mari care-i prelucrează și îi trimit la export.

Nu este o schemă complexă, nu vorbim de nimic savant. Toată Suceava știe ce se întâmplă. Totuși, nimeni nu face nimic. În timpul stării de urgență am stat cu toții în casă, iar când am ieșit am găsit din nou mai puțină pădure. Da, cât timp noi am stat în casă ei au tăiat copaci. Cu toată poliția pe străzi, cu toate drumurile păzite, zeci de camioane cu lemn și-au văzut de drum lor.

A venit momentul să nu mai asistăm pasivi la furtul organizat al bogățiilor județului nostru. În șase luni de la preluarea președinției Consiliului Județean Suceava niciun copac nu va mai fi tăiat ilegal. Din funcția de președinte de CJ, voi face tot ce tine de mine pentru ca firmele străine, din cauza cărora ne sunt rase pădurile și ne este poluat aerul, să plece! Nu avem nevoie de firme alungate din țările lor, care fac afaceri de miliarde cu pădurea românească! Avem nevoie ca averea verde a județului să rămână pe aceste meleaguri și să fie lăsată moștenire copiilor noștri!” – este mesajul Cătălinei Vartic

Conform investigațiilor Rise Project dar și europarlamentarului austriac Thomas Waitz, compania austriacă Schweighofer Holzindustrie este suspectată că ar cumpăra bușteni cumpărați ilegal. Schweighofer deține, printre altele, și o fabrică de cherestea la Rădăuți, în județeul Suceava.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/C%C4%83t%C4%83lina-Elena-Vartic-108805870593295/