Guvernul PNL trebuia să prezinte pe 1 iunie programul cu măsuri de relansare economică, dar acesta se lasă așteptat.

sondaj

„Suntem în curs de elaborare a programului de relansare economică, în perioada post-COVID. Programul are mai mulţi piloni de sprijin. În primul rând, disponibilitatea noastră ca Guvern de a susţine creşterea accelerată a investiţiilor publice. Obiectivul nostru este ca în următorii doi ani să dăm drumul la toate proiectele de care are nevoie România pentru a-şi asigura suportul indispensabil pentru dezvoltarea economică, fructificarea oportunităţilor pe care le are România. Nu vă ascund că obiectivul meu este ca, în maxim cinci ani, România să depăşească PIB mediu pe cap de locuitor la nivel european. Se va schimba politica de până acum, care s-a bazat pe creşteri artificiale care au generat grave dezechilibre economice.”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferințe pe tema „Măsurile pentru relansarea României”.

Conform specialiștilor, economia românească a intrat deja în criză

  • Agricultura, unul dintre factorii creșterii economice din 2019, este la pământ din cauza secetei dublate de epidemia de coronavirus. Conform specialiștilor, 50% din culturi sunt afectate.
  • Veniturile la bugetul de stat s-au prăbuşit cu 25% în primele trei luni ale anului iar încasările din TVA și impozitul pe profit au scăzut și ele.
  • Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut pentru a doua lună consecutiv, în aprilie, la 33,16 miliarde de euro, de la 34,12 miliarde de euro în martie.
  • Datoria publică a crescut în primul trimestru al acestui an cu 28 de miliarde de lei faţă de ultimul trimestru al anului trecut, conform datelor ministerului de Finanţe. Mai exact, de la 373 miliarde în lei în decembrie 2019, în luna martie a acestui an, când a izbucnit criza, datoria publică a ajuns la 401 miliarde lei – atât datorie externă, cât şi internă.
  • Comisia Europeană a publicat estimările revizuite pentru anul 2020 şi prevede o cădere a PIB-ului real de 6% în 2020 pentru România.
  • De la declararea stării de urgență, în România s-au pierdut aproximativ 430.000 de locuri de muncă.

În aceste condiții, economia românească așteaptă programul salvator al guvernului Ludovic Orban.

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/pnl.ro/