ianuarie 21, 2021
POLITICA STIRI

Injurii și scandal la Institutul Diplomatic Român: cum s-a transformat centrul de pregătire al MAE într-un exemplu de incompetență

Institutul Diplomatic Român a fost ani bun principalul centru de pregătire al personalului diplomatic din România. Departe de a fi doar o școală pentru reprezentanții noștri externi, IDR a instituit în trecut o politică transparentă și amplă de predare pentru toți cei care doreau să se inițieze în domeniul diplomației și al relațiilor internaționale. Actuala conducere a institutului a anulat total rolul din trecut al acestui centru de pregătire, locul profesorilor universitari și al cercetătorilor fiind luat de persoane care proliferează injurii chiar pe holurile IDR.

Situația este atât de gravă încât Sindicatul Național al Funcționarilor Publici a transmis o sesizare amplă la Ministerul de Externe, în vederea reclamării comportamentului deopotrivă ”agresiv și abuziv” al unor membri ai corpului de conducere.

Locul profesorilor universitari luat de personal necalificat

Imediat după preluarea mandatului, actuala echipă de la conducerea IDR s-a lansat într-un amplu program de eliminare a tuturor foștilor cercetători din instituție.

Conform unui colaborator al IDR, care a dorit să-și păstreze anonimatul: ”au dat afară oameni de calibru pentru tot felul de motive inventate. Unul dintre cei mai mari experți ai României în domeniul său de activitate a fost total desconsiderat. Am avut istorici extrem de buni, cu volume grele scoase, care au fost dați afară. Experți lingviști în limbi rare, analiști de informații din surse deschise și mulți alții au plecat pentru că noua conducere avea o listă de oameni de angajat. Au rămas și oameni ok acolo, doar că baza dură a  tot ceea ce însemna predare de cursuri și cercetare academică a fost înlăturată.”

Aceeași sursă a punctat și că cei care nu au fost demiși pe criterii legale, au fost forțați să demisioneze prin presiuni la locul de muncă:

”Erau cercetători emeriți care erau jigniți de persoane fără nicio legătură cu domeniul relațiilor internaționale, care erau efectiv ținuți sub presiune psihologică pentru a ceda și a pleca.”

Conform Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, conducerea instituției, în frunte cu Dan Petre, a umplut posturile astfel rămase vacante cu persoane detașate de la varii companii de casă ale conducerii ”fără legătură cu obiectul de activitate al IDR.”

Majoritatea celor care au fost dați afară abuziv de actuala conducere a IDR și-au câștigat drepturile în instanță, însă instituția refuză să pună în aplicare anumite hotărâri invocând tot felul de artificii juridice.

Bilanț pe 2019 –  ZERO venituri din cursuri, ZERO materiale științifice publicate

Sub actuala conducere, Institutul Diplomatic Român a înregistrat ZERO venituri din cursurile de pregătire la care alteori se organizau liste de așteptare și proceduri de admitere extrem de dure. În prezent, activitate de cercetare a Institutului nu există cu adevărat, sistemul instituit în trecut de IDR, care presupunea obligativitatea realizării unor cercetări periodice, fiind înlocuit cu o filosofie mai laxă, în care așa-zișii cercetători iau un salariu oarecare pentru a nu face nimic. ”Anul trecut, cu excepția unor cursuri de mici dimensiuni, nu s-a întâmplat mai nimic la IDR” a declarat un colaborator al instituției.

Situația este confirmată chiar de pagina online a IDR, care atestă faptul că cele mai recente publicații cu orientare vădit științifică datează din 2017. În ultimii 3 ani, cercetătorii IDR nu au mai fost încurajați sau constrânși să publice nimic.

Corpul de control al MAE, praf în ochi

În urma sesizării sindicatului, Bogdan Aurescu a decis trimiterea Corpului de Control la IDR. Însă mulți din angajați se tem că măsurile luate de corp vor fi cel mult blânde, prezența reprezentanților MAE acolo fiind doar o metodă de  sugera că Aurescu este interesat de problemă. Conform unor surse din IDR, controlul a venit oricum târziu față de momentul depunerii plângerii la MAE (au trecut deja 4 luni), existând riscul ca mandatul corpului de control să fie mai degrabă acela de a aplana conflictul, mai degrabă decât de a lua măsuri ferme de redresare a instituției.

”Dacă această situație continuă, IDR-ul o să se transforme dintr-o instituție performantă, din punct de vedere al cercetării și al fondurilor atrase din activitatea de predare, într-o gaură neagră pentru bugetul MAE. Nu-i târziu să fie realizată o redresare, dar trebuie să se miște rapid cei de la MAE, pentru că altminteri, în scurt timp, nu va mai exista niciun motiv rațional pentru a finanța o instituție fără activitate” a completat colaboratorul sub condiția anonimatului.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/idrro/

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *