În două săptămâni, agenția Standard & Poor`s va publica decizia privind menținerea ratingului României la nivelul recomandat investitiilor sau downgradarea către nivelul „junk” – de default extern – nerecomandat investitorilor.
Ce-i de făcut ?
Am arătat în postarea de ieri efectele negative consistente pentru economia românească, în cazul anunțării reducerii ratingului la Junk pentru România, în 6 iunie. Totuși, cum pot crește șansele păstrării ratingului la nivelul Recomandat Investitiilor în 6 iunie?
În opinia mea, 5 lucruri sunt esentiale acum:
- Reducerea incertitudinii. Toti creditorii si investitorii care au legătură cu țara noastră așteaptă decizii ferme privind măsurile de crestere a veniturilor pe termen mediu. Cu cât cresc pensiile la 1 septembrie, mai cresc salariile profesorilor, se dublează alocatiile, care sunt stimulentele de reinsertie, ce se intampla cu ajutoarele pentru cei 400.000 de români concediati in ultimele 2 luni si jumătate? Indecizia aici costă mult. Pentru a vă da un exemplu, directorul unui fond de investitii spunea ieri că dacă România ar fi avut lămurite aceste decizii majore, MFP se imprumuta miercuri cei 3,3 miliarde euro la dobanzi la jumătate, putand economisi astfel peste 400 milioane euro. Deci, incertitudinea contează.
- Lupta argumentata cu expertii agentiei de rating. V-am spus ieri cum am facut noi. Am luat metodologia S&P, am facut o baza de date cu indicatorii și evolutiile lor, am acordat ponderile si am estimat punctajul. După, am comparat România 2019 cu România ultimilor 5 ani. Nu ne-am oprit aici, am comparat România cu țări dezvoltate din UE (Italia, Portugalia, Grecia) si cu tari din clusterul nostru (Cehia, Ungaria, Polonia…). Am demonstrat ca ratingul nostru este subevaluat. Am tradus in engleza si am trimis către ei. Au analizat, au reflectat, am scos in fata punctele tari. Asa trebuie facut si acum dar nu stim cu cine daca Directia de profil a fost restructurata iar demnitarii nu au dialog decat intre ei… Detalii aici https://www.spratings.com/…/5f8c852c-108d-46d2-add1-4c20c33…
- Prezentarea unui Plan de consolidare a finantelor publice. Raman la parerea si am argumentat că gonflarea deficitului in nov si dec 2019 de la 3,3% din PIB la 4,4% din PIB pentru a putea invoca greaua mostenire este o greseala structurala, enorma. Asta este. Astăzi, Ministerul de Finante trebuie să prezinte Guvernului un Plan de Rationalizare a Cheltuielilor publice (fără a se atinge de salarii!, putandu-se face economii substantiale la Capitolele Bunuri si Servicii (partea de functionare a administratiei, nu cea finantata din FNUASS), Dobânzi si Transferuri). Exista Directie in minister pentru a face acest lucru. Pe partea de Venituri, un plan concret de crestere a incasarilor la bugetul de stat, inclusiv din reducerea evaziunii și recuperarea unei parti cat mai insemnate din arieratele companiilor catre bugetul de stat, care masurau in ultimul raport oficial 19 miliarde lei. Este necesara si o reforma fiscala, prin impozitarea / taxarea progresiva a averii și companiilor mari, mai ales in domeniul monopolurilor si oligopolurilor.
- Prezentarea unui Program de Prioritizare a Investitiilor. Unul dintre instrumentele keynesiene puternice de stimulare economică este acela al investitiilor publice. Cei 50 miliarde lei prinsi in buget pentru investitii in 2020 trebuie sa mearga catre destinatiile cu efecte de multiplicare mari. De aceea, este necesara prioritizarea tuturor programelor de investitii publice, pentru a nu risipi banii. Exista Directii pentru acest proces in MFP. Se poate face.
- Prezentarea unui Plan de Repornire a Economiei. Programul de Repornire a Economiei in 28 de masuri prezentat de PSD poate fi pilonul de pornire, sunt si masuri guvernamentale, exista si Programul USR in 24 puncte, Programul PRO România in 10 puncte, ALDE a venit cu 10 initiative corecte, am vazut propuneri bune la PMP, UDMR si minoritati. Se poate realiza, chiar daca este tarziu. Neapărat Planul trebuie să cuprinda masuri de sprijinire a puterii de cumpărare a populatiei vulnerabile. Pe langa cele 3,3 milioane romani aflati in stare de deprivare materiala, nu trebuie să uitam că in doar doua luni s-au sters din economie 400.000 de locuri de munca si alti 600.000 lucratori se afla in somaj tehnic.
Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook – Cristian Socol
Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro