Revista britanică ”The Economist” titrează – ”Goodbye globalisation”

Revista britanică ”The Economist” titrează – ”Goodbye globalisation” în ediția apărută ieri, în plină criză medicală. Britanicii vorbesc despre cum se va reconfigura lumea post-coronavirus.

Astfel, chiar dacă economiile se vor redeschide, iar activitatea se va relua, nu trebuie să ne așteptăm la o revenire rapidă la comerțul liber și libera circulație de dinainte de criză.

Există o posibilitate ridicată ca pandemia de COVID-19 să politizeze călătoriile și migrația și să genereze reflexe spre autonomie, radicalizare, curente naționaliste și totalitare.

”Chiar și înainte de pandemie, globalizarea avea probleme. Sistemul deschis de comerț care a dominat economia mondială de zeci de ani a fost deteriorat de prăbușirea financiară și de războiul comercial sino-american.”

Societatea globalizată de secol XXI își va reveni și va trece și peste punctul culminant al acestei crize internaționale dar este greu de făcut acum o prognoză ecactă despre cum și când se va întâmpla.

”Pe măsură ce economiile se redeschid, activitatea se va reface, dar nu vă așteptați la o revenire rapidă într-o lume lipsită de griji a mișcării și a comerțului liber.”

Chiar și după trecerea crizei, COVID-19 va lăsa urme adânci. Sistemul economic al lumii contemporane va fi mult mai vulnerabil decât era înainte de criză. În final, toate aceste nuanțe vor genera o instabilitate geopolitică care va duce la destine distruse și pierderi de vieți omenești.

În concluzie, jurnaliștii britanici ne avertizează că urmează o serie de crize. Finalul crizei medicale nu va însemna întoarecerea la viața din 2019 ci un nou drum în necunoscut.

 

 

Sursă foto – www.economist.com