Atunci când lupta politică este mai importantă decât siguranța cetățeanului. România trece din STAREA de URGENȚĂ direct în HAOS

CCR dezbate astăzi sesizarea Avocatului Poporului cu privire la legislaţia existentă care reglementează starea de alertă.

Renate Weber, Avocatul Poporului, consideră că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi proiectul de lege, trimis de Guvern, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Legea a fost modificată semnificativ de senatori.

Starea de alertă în mâna CCR

În momentul de față, Guvernul nu pare să aibă bază legală pentru a introduce starea de alertă anunțată de președinte.

Starea de alertă e reglementată printr-o ordonanță de urgență de pe vremea lui Adrian. OUG-ul din urmă cu 16 ani a fost contestată zilele trecute la CCR de Avocatul Poporului. CCR va da astăzi o decizie.

Conform specialiștilor, sunt șanse ridicate ca ”starea de alertă” să pice la CCR pentru că OUG-ul din 2004 restrânge unele drepturi, iar Curtea Constituțională a spus săptămâna trecută că drepturile și libertățile pot fi restrânse doar de Parlament prin lege organică.

Guvernul nu are soluții

Guvernul PNL a trimis luni la Parlament un proiect de lege privind starea de alertă. Președintele Klaus Iohannnis a cerut Parlamentului să adopte rapid legea. PSD a modificat radical legea trimisă de Guvern.

Conform calendarului, legea (modificată de PSD) va ajunge pentru promulgare la Cotroceni vineri. Orice proiect de legea adoptat în procedură de urgență trebuie să stea 2 zile în Parlament, în cazul în care un  partid vrea să sesizeze CCR.

Cel mai probabil, președintele Iohannis va promulga legea vineri dar această intră în vigoare după trei zile, conform Constituției. Astfel, până luni autoritățile nu vor putea impune restricții pentru că în România nu va exista nici stare de urgență, nici stare de alertă.

Jocurile PSD din Parlament

Proiectul de lege privind măsurile care se vor lua în România în starea de alertă, propus de guvernul PNL, a trecut  de Comisia de Sănătate din Senat dar cu multe amendamente.

Cel mai important amendament se referă la managerii de spitale. Mai exact, aceștia nu vor putea fi demiși de ministrul Sănătății, ci controlul va reveni din nou la Consiliul Județean.

Un alt amendament prevede că starea de alertă va trebui să fie încuviințată de Parlament: ”Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă”.

Guvernul și Parlamentul preferă lupta politică nu lupta cu pandemia

Conflictul politic PNL – PSD devine falimentar pentru România. PNL are guvernul iar în timpul stării de urgență a guvernat prin Ordonanțe Militare. După ieșirea din starea de urgență acest lucru nu va mai fi posibil iar PSD intră din nou în cărți.

Deși PSD nu are majoritate clară în Parlament, este evident partidul dominat și a demonstrat că poate trece ce legi își propune.

Conflictul PSD- PNL se va acutiza iar cei care vor avea cel mai mult de pierdut sunt cetățenii.

Update

CCR a decis că ordonanța de urgență care reglementează starea de alertă este constituțională ”în măsura în care nu restrânge din drepturi și libertăți”.

 

Sursă foto – dc360.com