Elek Levente, vicepreședinte USR, atac la guvernul PNL – IMM Invest intre himeră, incompetență sau instrument electoral

Vicepreședintele USR, Elek Levente, consideră că programul lansat de Guvern, IMM Invest, este un instrument electoral sau o dovadă de incompentență.

Mapamondul traversează probabil cea mai cruntă criză sanitară care a oprit efectiv aproape întreaga economie globală de mai bine de două luni. In mod firesc toate guvernele naționale dar și Comisia Europeană au demarat diferite programe de susținere a mediului economic conștienți fiind de faptul că criza sanitară va atrage după sine și o criză economică de proporții.

Nici guvernul României nu s-a lăsat mai prejos și a lansat o seriei de proiecte de susținere economică gen Șomajul tehnic sau celebrul IMM Invest. Inițiative lăudabile dar implementare defectuoasă.

Pentru IMM Invest guvernul a creat o platformă electronică de înscriere

care a crăpat la propiu după doar câteva minute de utilizare. Au revenit după vreo 10 zile cu o platformă îmbunătățită care a rezistat solicitărilor, astfel s-au înscris in program doar in prima zi 20000 de companii. Toate companiile înscrise au primit răspuns in 72 de ore. Majoritatea au primit acordul de principiu și indicația de a contacta banca menționată pentru continuarea derulării proiectului. De aici începe distracția. Băncile oferă răspunsuri descurajatoare de genul :

-încă nu știm nimic

-încă nu am semnat nici un acord cu guvernul

– încă nu avem norme de aplicare.

Au trecut două luni de criză și suferințe pentru companii si angajați și încă celebrul program nu a ajutat pe nimeni, deși banii necesari sunt oferiți de CE guvernul avea doar datoria de a implementa un criteriu de acordare rapid, transparent, predictibil și eficient. Nu a reușit.

Cât de simplu,predictibil, transparent și eficient ar fi fost următoarea decizie:

  1. Toate companiile care au fost nevoite să intrerupă complet activitatea vor avea toate datoriile(taxe la buget, rate bancare, chirii, rate leasing) înghețate timp de 3 luni până după reluarea activității. Pe această perioadă nu se vor percepe dobânzi sau nici un fel de taxe suplimentare.

Pe perioada suspendării activității salariile vor fi suportate de guvern prin șomaj tehnic. Guvernul va prezenta ulterior un proiect de sprijin pentru reluarea activității in aceste companii in funcție de evoluția crizei sanitare și in funcție de specificul de activitate a companiei.

  1. Companiile care nu au suspendat deloc sau parțial activitatea sunt scutite de taxa TVA și a contribuțiilor salariale până in 31.12.2020 cu condiția de a păstra numărul de angajați. Taxele neachitate vor fi acoperite la bugetul de stat din sumele provenite de la CE.

Facilitățile se acordă in data de 25 a lunii in baza unei solicitări scrise in format electronic la care se atașează dovada păstrării numărului de angajați.

Nu beneficiază de facilitați fiscale guvernamentale companiile care au datorii istorice la bugetul de stat.

  1. Companiile care nu au fost pe pierdere in ultimii 3 ani financiari pot beneficia de împrumuturi pentru investiții garantate de stat, cu dabândă zero pe o perioadă de 60 de luni. Cuantumul împrumutului guvernamental nu poate depăși 10% din media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani. Companiile care rambursează împrumutul înainte de de termen cu cel puțin 12 luni vor beneficia de un împrumut similar pe o perioadă similară in aceleași condiții. Companiile care rambursează împrumutul înainte de termen cu 24 luni vor beneficia de un împrumut similar in aceleași condiții și impozit zero pe dividende pe perioada in care beneficiază de facilitați guvernamentale.

Împrumutul se acordă in baza unei cereri transmise in format electronic, bilanț pe ultimii 3 ani, un plan de investiții și un grafic de rambursare. Planul de investiții echivalează cu angajament de investiții iar graficul de rambusare devine titlu executoriu la împlinirea termenului.

Nu beneficiază de programe de împrumuturi garantate de guvern companiile care înregistrează datorii istorice la bugetul de stat.

Nu știu dacă guvernul a procedat corect, tind să cred că nu. Nu susțin că propunerea mea este cea mai bună dar încerc să o validez prin opinia voastră, să o criticăm cu argumente sau să o îmbunătățim tot cu argumente după caz. Poate reușim să creionăm o propunere simplă, transparentă, prefictibilă și eficientă pe care să o sugerăm guvernanților. Ideea este:

-De a sprijini efectiv companiile in timp util

-De a face procesul de acordare simplu, transparent și predictibil. -De a ajuta companiile serioase și de a evita finanțarea unor companii cu probleme.

-De a susține competenta, profitabilitatea și onorabilitatea in business.

-De a tria firmele fantomă.

-De a stimula inteligenta antreprenoriala a managerilor de companii.

-De a evita corupția și folosirea acestui instrument in scopuri politice sau pe criterii clientelare.

Astept cu interes părerile voastre. – a scris Elek Levente pe pagina de Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/elek.levente.3