Kovesi castigă procesul la CEDO împotriva României: Decizia CCR de demitere de la sefia DNA a fost abuzivă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat azi în cazul Laurei Codruța Kovesi și i-a dat câștig de cauză acesteia în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au constatat, cu unanimitate, că procurorului şef al Parchetului European i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare, după cum sunt ele prevăzute în Articolele 6 şi 10 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale.

În februarie 2018, Tudorel Toader, ministrul Justiției la acea vreme, a scris un raport în care invoca trei decizii ale CCR referitoare la activitatea DNA și câteva declarații făcute de Laura Codruța Kovesi în cadrul unor interviuri acordate presei.

Acest raport a stat la baza cererii revocării din funcție a șefei DNA. Președintele Klaus Iohannis a refuzat inițial să semneze decretul de eliberare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, iar speța a ajuns, prin sesizarea premierului de la acea vreme, Viorica Dăncilă, pe masa judecătorilor CCR, a căror decizie a înclinat în favoarea cererii lui Tudorel Toader.

Decizia integrală a Curţii Europene a Drepturilor Omului poate fi consultată AICI

 

 

 

Sursă foto – www.ft.com