În Der Spiegel, una din cele mai importante publicații germane a apărut articolul cu titlul – ”Un agitator ca lauret al premiului Charlemagne”.  Articolul face referire la președintele României, Klaus Iohannis.

sondaj

Mai exact, presa germană îl taxează pe Iohannis pentru declarația referitoare la PSD care ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

Der Spiegel amintește că Iohannis a fost lauret al premiului  Charlemagne acordat pentru a onora activitatea în direcția unificării Europei. ”Însă actualul câștigător al premiului incită împotriva minorității maghiare din România. Acest lucru amintește de vremuri întunecate”.

”Președintele României, Klaus Iohannis a fost văzut în trecut ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste. În Europa de Est, aceste tentații au fost regula printre șefii de stat și de guvern.

Din acest motiv, Iohannis a primit în acest an premiul Charlemgne la Aaachen, o distincție acordată personalităților de prim rang pentru servicii speciale în ce privește înțelegerea Europei.

În România, Iohannis aparține minorității sașilor transilvăneni, care au fost acuzați colectiv în timpul celui de-al doilea război mondial de fascism și, ca toate celelalte minorități din țară, au trecut prin experiențe dureroase de naționalism grotesc în timpul dictaturii lui Ceaușescu.

Dar acum, Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai urâte clișee utilizate de naționaliștii români – mitul că Ungaria se luptă pentru a rupe Transilvania și că se folosește de minoritatea maghiară din România pe post de coloană a cincea” – se arată în articolul din Der Spiegel.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/klausiohannis/