octombrie 29, 2020
SOCIAL STIRI

Andrei Caramitru (USR) – Dacă Germania poate plăti 1.500 de EUR pe luna, plus cazare și drum pentru culegerea unor recolte cu valoare mare (căpșuni, sparanghel etc). De ce investitorii agricoli de la noi nu investesc în fix recoltele astea?

Andrei Caramitru (USR) scrie pe Facebook despre situația românilor plecați în Germania dar și despre faptul că agricultura românească nu investește în producții agricole cu valore adăugată mare.

Ma întreb și eu așa. Dacă Germania și alte tari din vest pot plăti pe români 1500 de EUR pe luna plus cazare și drum. Pentru culegerea unor recolte cu valoare mare (căpșuni, sparanghel etc). Și mai rămân și cu profit.

De ce investitorii agricoli de la noi nu investesc in fix recoltele astea? Ca avem forța de munca deja specializată pe așa ceva. Care poate fi platita mai puțin aici decât in Germania. Și pământ bun. Deci – teoretic – ar putea face profit mai mare decât competitorii din Germania și de aiurea și sa captureze piața europeană. Și mai e ceva – dacă oamenii nu mai merg acolo sa culeagă, le omori producția. Le dai o lovitura totală.

Cred ca ar avea sens ca Ministerul Agriculturii, Finanțatorii privați ai agriculturii (cum e Agricover) și investitorii mari de aici sa stea la masa urgent. Sa zică – domne ca sa facem asta avem nevoie de atitia bani. Dacă e prea riscantă investiția sau nu exista suficient capital la noi – sa dea guvernul o garanție de stat pentru o parte din finanțare (pe model prima casa).

Și uite așa am putea rezolva problema. Pastram zeci de mii de oameni sa lucreze aici. Facem bani la greu exportând in Europa. Vin taxe la buget. Hai măi băieți fiți și voi mai creativi și mai agresivi. Se poate. – a scris Andrei Caramitru pe Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/andrei.caramitru

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *