Ionuț Vulpescu (PSD) – Ce păcat însă că fermierii români sunt singuri în furtună. Ministrul Agriculturii le dă, și ne dă, lecții de economie libertariană. Acelea cu ”Scapă cine poate!” și ”Piața este Dumnezeu!”

Ionuț Vulpescu, senator PSD și fost ministru al Culturii, critică lipsa de grija a PNL față de agricultură. Acesta consideră măsurile luate de PNL ca fiind libertariene, de tipul ”Scapă cine poate”.

Prin ultima Ordonanță Militară, cea cu numărul 8, Guvernul Orban a interzis, printre altele, exportul unor produse agricole și, foarte important, cel de biscuiți. Pentru că, la cum pregătesc peneliștii România pentru criza economică în care ne afundăm, probabil că doar asta își vor permite românii să pună pe masă o bună perioadă de timp: biscuiți.

Revenind însă la măsura interzicerii exportului de cereale, potrivit fermierilor, aceasta nu va avea nici un efect notabil. Și nu neapărat pentru că silozurile ar fi deja goale, având în vedere că cerealele destinate exportului au părăsit în proporție de 90% porturile românești, deși nu ar fi lipsit de interes să vedem dacă grâul nu stă pe ceva vapoare, nu departe de port, în așteptarea unor prețuri ”de criză”. Că nu ar fi prima oară. E mereu la fel, la vremea asta. Și, de ce nu, lucrurile stau așa cu grâul pentru că actuala recoltă pare să fie total compromisă. În acest context, în loc să vină cu măsuri de sprijinire a fermierilor, Guvernul Orban ce face? Interzice exportul a ceva ce oricum nu prea avem!

Ce ar fi trebuit să auzim de la PNL zilele trecute? Că Guvernul ia urgent măsuri pentru contracararea efectelor secetei și că declară starea de calamitate naturală (românii au declarat-o pe cea de calamitate politică), acordă vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină, oferă garanţii de stat pentru liniile de credit deschise de fermieri, umple toate canalele cu apă şi suspendă plata acesteia, și accelerează investiţiile în sistemele de irigaţii şi anti-grindină. Foarte probabil, dacă băncile s-ar fi ocupat de agricultură, așa cum se ocupă de împrumuturile pentru stat, asemenea măsuri ar fi fost deja luate. Ce păcat însă că fermierii români sunt singuri în furtună. Ministrul Agriculturii le dă, și ne dă, lecții de economie libertariană. Acelea cu ”Scapă cine poate!” și ”Piața este Dumnezeu!”. – a scris Vulpescu pe Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/ionutvulpescu.ro/