Mirel Palada – Trebuie să învățăm să ne descurcăm singuri. UE și-a dovedit limitele în momentul în care era mai mare nevoie de ea. Fiecare pentru el în momente de criză

Sociologul Mirel Palada a făcut o analiză pe pagina sa de Facebook despre situația României în plină epidemie de Covid 19. Acesta lansează mesaje dure împotriva diasporei, a proastei gestionări realizate de clasa politică dar și împortiva Uniunii Europene.

Ce avem de învățat, dragii mei compatrioți?

AUTONOMIA. Trebuie să învățăm să ne descurcăm singuri. UE și-a dovedit limitele în momentul în care era mai mare nevoie de ea. Fiecare pentru el în momente de criză. Sînt curios cum vor justifica deontologii marele ajutor inexistent primit de la UE în acest moment de cumpănă.

PUTEREA. Forța contează. Peștele mare îl mănîncă pe cel mic. Uitați-vă cum se fură prin confiscare materialele sanitare de către cei care pot. De ce o fac? Simplu. Pentru că pot. Cum ar zice teoreticienii: de la the force of right la the right of force. Restul: mitologie și barbologie prin canalele de propagandă. Sînt curios cum vor justifica deontologii marile nedreptăți morale comise de cei care pot face asta pentru simplul fapt că dețin o bîtă mare în mînă.

ELITELE. E o mare diferență între liderii pufoși copți în laboratoarele civile cu epoleți și liderii adevărați. Ce ne mai place democrația pe bază de STS și de voturi la Paris unul la trei secunde. Ce ne mai place să fim conduși de genii mediocre, aduse la putere prin mijloace specifice, și care acuma nu știu pe unde să mai scoată cămașa. Alegeri anticipate. Alegeri anticipate everywhere.

REINDUSTRIALIZAREA. De treizeci de ani încoace ne-am distrus sistematic industria proprie și acuma am ajuns să fim la mila altora. Nu știm să mai producem nici măcar măști medicale și combinezoane, darămite ventilatoare, paturi de spital sau alte chestii complicate. Sper să ne dăm seama măcar în al treișpelea ceas cît de iresponsabili am fost, o generație întreagă, și să ne reindustrializăm și să nu mai dăm țara pe mîna altora.

DEMNITATEA. Ne place condiția de slugă. Ne place să plecăm grumazul prea repede. Ne place să fim iobagii altora. Din păcate, sînt prea puțini românii care să își dorească să ridice fruntea din pămînt. Vă place cum ne trimitem căpșunarii cu avionul, să culeagă sparanghelul stăpînilor noștri?

STRATEGIA. GÎNDIREA PE TERMEN LUNG. Sîntem o țară care nu e în stare să gîndească dincolo de următoarea săptămînă. Vă place cum ne doream să facem alegeri anticipate, cînd o lume întreagă ardea? Vă place cum ne-am distrus industria, iar acuma sîntem la mîna altora? Vă place cum ne-am vîndut terenurile agricole? Vă place cum am închis spitalele, că ne-au spus stăpînii că nu sînt eficiente? Vă place cum n-avem rezerve strategice de materiale? Vă place cum nu sîntem pregătiți de criză? Ce vă mai place gîndirea strategică, românii mei elitiști…

DEMOCRAȚIA. Democrația e foarte bună, mai ales atunci cînd e moartă și îngropată. Legile și Parlamentul sînt un fleac peste care dictatura se poate așeza oricînd, cu repeziciune. O să tot avem parte de democrație la proțap lunile și anii următori. Mă rog, și pînă acum a fost o mascaradă. Măcar de acum încolo e pe față, nu mai ne prefacem.

DIASPORA. Diaspora e foarte morală și necesară, mai ales cînd răspîndește boala în mod iresponsabil. Ani de zile diaspora a demonizat România și fraierii care au ales să rămînă în ea. Acum, dintr-o dată, diaspora și-a descoperit profundele rădăcini românești și n-a știut cum să dea mai repede să fugă înapoi în țară. Să nu uităm să le dăm drepturi extinse de vot. Doar ei salvează țara, nu-i așa? Să nu uitați să #rezistați în continuare, dragii mei diasporezi necesari!

PROGRESIȘTII. DEONTOLOGII. TEFELEII. Deontologii și tefeleii sînt detrimentali bunului mers al societății. Unde sînt indignații de tefeliști cînd țara arde? Se ascund ca șerpii și ca șobolanii, să uite lumea de ei. Se piaptănă ca baba geostrategică, propunînd tot soiul de teme fanteziste: să facem veceuri pentru transgenderi sau să nu mai toaletăm copacii prin București. Nu se mai leagă nimeni cu lanțuri de gardul Guvernului. Nu mai aruncă nimeni cu vopsea și cu urină pe zidurile ministerelor. Sper ca această criză să fie un duș rece pentru țară, să ne dăm seama cît de distructivi sînt acești ticăloși.

BĂTRÎNII. Am demonizat o întreagă felie a societății: bătrînii. O haită întreagă de deontologi i-a demonizat pe toate părțile, întărîtînd tinerii împotriva acestora. Și-au bătut joc de părinții și de bunicii noștri. I-au făcut cu ou și cu oțet. Le-au aruncat în scîrbă bani pe jos. Și-au dorit să scape naibii odată de ei, că le încurcă fengșuiu, le sufocă viitorul, că votează aiurea și că le consumă resursele și aerul și viața. Iar acuma a dat dintr-o dată pioșenia peste ei și nu mai pot de grija lor. Nu mai știu cum să dea din gură să clameze că vor să le salveze viețile. Vă place cum ne mor bătrînii? Sper să nu vă mai placă, ticăloșilor…

CADRELE MEDICALE. S-au cheltuit resurse considerabile de propagandă pentru a demoniza un întreg segment social. Iar acuma ne dăm seama cîtă nevoie avem de ei. Băsescu i-a îndemnat să plece din țară. DNA-ul i-a vînat cu dosare penale. Deontologii i-au tăvălit pe unde i-au apucat. Și acuma ei de fapt sînt adevărații eroi ai acestor zile. Nu știu ce ne-am fi făcut dacă nu aveam o elită medicală profesionistă, care să reușească să convingă bicisnicii politicieni de la putere că fac prostii și că trebuie să se oprească din a fi iresponsabili. Slavă Domnului că i-au convins, măcar și într-al doisprezecelea ceas. De-abia aștept să treacă criza, să începem să ne batem joc de medici din nou…

INSTITUȚIILE TRADIȚIONALE. Pojghița de misecuvenism și de figuri în cap crapă la prima presiune a istoriei. Cînd lucrurile încep să se împută, tot biserica, armata și familia contează. Back to the roots, cum ar zice Trump. Cît s-au chinuit progresiștii lu’ pește prăjit să demonizeze aceste necesare structuri sociale. Și acuma tot pe ele ne bazăm.

AGRICULTURA. Atunci cînd se împut lucrurile, tot la mîncare ne gîndim cu toții. Săraca piramidă a lui Maslow, cum funcționează ea ireproșabil. Să vedem cum scoatem cămașa cu mîncarea în lunile următoare, în condițiile în care cei de acum de la putere disprețuiesc acest sector productiv și n-ar ști ce să mai facă să-l îngenunche, să-l vîndă la străini cu totul.

PRIVATIZAREA. Vă place cît de necesară e privatizarea sănătății? Dar a pădurilor? Vă place cum au acționat spitalele private în această criză? Au tras storurile, au închis tejghelele, ne-au pupat pe portofel și ne-au promis că vor redeschide prăvălia cînd se termină balamucul. Atunci o să se întoarcă înapoi la treabă, că banii noștri sînt buni. Să nu uitați să-i ridicați în slăvi, pe bază de deontologie dezinteresată, tefeleii mei morali și virtuoși.

MITUL EFICIENȚEI. Nu totul se reduce la eficiență și la productivitate. Sînt scopuri în viață unde banul nu trebuie să fie pus pe primul loc. Ani de zile am trăit sub imperiul eficientizării și a tiraniei profitului cu orice preț. Drept pentru care ne-am distrus industria proprie, am redus numărul de paturi din spitale, la recomandarea cucoanei Europa, să eficientizăm costurile din sistemul de sănătate. Iar acum descoperim dintr-o dată că o viață de om nu poate fi convertită în bani și în profit. Cam tîrziu, din păcate. Cam tîrziu.

STATUL. Statul chiar contează. După ce l-am demonizat și pe ăsta și am ridicat în slăvi globalizarea și neoliberalismul și statul minimal, adică statul înlănțuit, tocat, distrus, iaca acum tot la stat am ajuns să ne salveze cînd e focul mare. Vă place cum vă ajută corporațiile să nu vă îmbolnăviți și să nu muriți?

ARMATA. Tot la militari am ajuns să ne scoată din rahat. Tefeleii mei, să nu uitați să îi ridiculizați după ce trece criza. Țăndărei. Țăndărei everywhere…

GLOBALIZAREA. Globalizarea e bună, cum să nu. Dar doar pentru stăpîni. Profit să fie, dar nu pentru căței. Beneficii să fie, dar nu pentru slugi. Vă place cum își iau profitul înapoi?

MUIA. Muia se întoarce foarte repede înapoi. Karma. Karma everywhere.

MANIPULAREA. Sîntem foarte foarte vulnerabili la manipulare. Punem botul la toate prostiile care se vîntură pe Internet. Ne e foarte greu să gîndim cu mintea proprie, din dotare.

TEORIA CONSPIRAȚIEI. Sîntem al naibii de dedulciți la teoria conspirației. Doamne, de cîți intenși am avut parte zilele astea! Cîte prostii am putut să aud debitate! Nu ne mai facem bine la cap…

VACCINURILE. Așa arată o realitate fără vaccinuri, dragii mei antivaxeri. Ca acum, cînd mor oameni pe capete, inclusiv cadrele medicale din linia întîi. Vă place cum arată o lume nevaccinată? Și asta e doar varianta demo. Beți încet, că-i rece…

CHINA. Am demonizat China pînă cînd a început tot globul să se milogească de ea să cumpere preferențial materiale chinezești. Capitalismul a făcut China mare. Acuma capitalismul a ajuns la mîna Chinei. După cum vă spuneam: karma, karma everywhere.

ROMÂNIA. De bine de rău, oricît am înjura-o unii dintre noi, oricît unora dintre noi le-o fi scîrbă de ea, această țară mică, amărîtă, mediocră și cam ruptă în fund e singurul lucru cu adevărat pe care îl avem pe lumea asta. Să nu uitați să o terfeliți în continuare, românii mei adevărați! – a scris Mirel Palada pe Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/mirel.palada