Războiul SUA – China pe teritoriul României

Conflictule economic și ideologic SUA – China a ajuns foarte prezent și la București. Ambasadorul american, Adrian Zuckerman, a criticat dur China. Acesta spune că: ”Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măşti de marcă Huawei deghizate în donaţii umanitare este inadmisibil”.

În replică, Ambasada Chinei la București a răspuns: ”Datoria unui diplomat ar trebui să fie dezvoltarea relației dintre propria țară și țara gazdă, nu să amestece politica externă a țării gazdă și afecteze relația dintre țara gazdă și alte țări.”

Conflictul SUA – China la nivel european este cauzat, în primul rând, de implementarea noilor tehnologii 5G. China face lobby pentru Huawey iar SUA a cerut expres statelor NATO să nu folosească tehnologie chinezească deoarece conține breșe de securitate.

Mesajul Ambasadorului SUA

Aflat la întâlnirea anuală a membrilor Camerei de Comerţ Americane din România, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman:

„Din păcate, prădătorii şi actorii negativi încă pândesc în aceste vremuri de vulnerabilitate. Rusia şi China au încercat să folosească această oportunitate pentru a răspândi minciuni despre Statele Unite, România, COVID-19 şi comportamentul propriilor guverne. Faptul că Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măşti de marcă Huawei deghizate în donaţii umanitare este inadmisibil. I-am avertizat pe prietenii mei români şi înainte, şi o voi face şi acum: aceasta este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră naţională şi care vă va pune în pericol libertatea. Comportamentul de înşelăciune, confuzie şi lipsa de transparenţă a Partidului Comunist Chinez a venit cu un preţ mortal pentru întreaga lume”, a declarat ambasadorul SUA la întâlnirea anuală a membrilor Camerei de Comerţ Americane din România.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA la București, a lăudat măsurile luate de Guvern împotriva răspândirii noului coronavirus şi a afirmat că la ieşirea din această criză România va putea deveni lider în multe domenii, lucru care se poate realiza doar prin adoptarea unor legi şi reglementări de afaceri raţionale, prin încetarea corupţiei endemice şi prin creşterea transparenţei.

„Izolarea, carantina şi interdicţia de călătorie au ajutat la controlul răspândirii virusului. Guvernul României a colaborat, de asemenea, cu companii străine şi locale pentru a aduce ajutor şi materiale medicale de urgenţă pentru poporul român. Guvernul a căutat provizii de urgenţă în întreaga lume. (…)

Când va ieşi din această criză, România va fi bine poziţionată pentru a deveni lider european şi global în domeniul artelor, ştiinţelor, finanţelor, asistenţei medicale, tehnologiei informaţiei, producţiei agricole, producţiei de energie şi industriei. Viitorul României ca naţiune prosperă, în care talentele şi resursele sale naturale oferă o mare bogăţie poporului său, este aproape să se transforme în realitate. Acest lucru se poate realiza doar prin adoptarea unor legi şi reglementări de afaceri raţionale, prin încetarea corupţiei endemice şi prin creşterea transparenţei, toate acestea putând duce la beneficii economice enorme şi la prosperitate”, a mai afirmat diplomatul american.” – sursa Ambasada SUA în România

Mesajul Ambasadei Chinei la București

”Sfaturi pentru Ambasadorul SUA în Româniasă manifeste mai mult spirit umanitar

Recent, Ambasadorul SUA în România a făcut din nou observații iresponsabile, calomniind fără scrupule China și companiile chineze. Datoria unui diplomat ar trebui să fie dezvoltarea relației dintre propria țară și țara gazdă, nu să amestece politica externă a țării gazdă și afecteze relația dintre țara gazdă și alte țări. Reprezentantul părții americane, cu atitudinea arogantă, provoacă prin comportamentul său relațiile chino-române, defăimează răutăcios companiile chineze, un astfel de comportament nu reprezintă demnitatea unei mari puteri și este demn de dispreț.

Virusul este dușmanul comun al întregii omeniri. Pe măsură ce întreaga lume luptă mână-n mână împotriva epidemiei, suntem impresionați în fiecare zi de dăruirea și dedicația personalului medical, bucurându-ne de forța și bunătatea oamenilor obișnuiți. Sperăm că reprezentantul american va arăta mai mult spirit umanitar, nu își va pierde conștiința și rațiunea, nu-i va înjunghia în spate pe bunii făcători și nu va încerca să creeze probleme pentru alții.” – mesajul a apaărut pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei în România

 

 

 

Sursă foto – freemalaysiatoday.com