Suceava – Covid-19 se transmite pe cale politică

După Ordonanța Militară nr. 6, orașul Suceava și localitățile limitrofe au fost băgate în carantină totală. Astfel, Suceava a devenit, oficial, primul focar de coronavirus din România.

Conform datelor oficiale, în județul Suceava erau 665 din cei 2.738 infectați cu coronavirus iar din cei 94 de decedați 30 erau tot din Suceava.

Nimic nu anunța acest lucru la începutul epidemiei. Suceava a primit mulți români întorși din diaspora dar la fel s-a întâmplat și la Botoșani, Bacău sau Neamț. Un plus pentru Suceava este chiar spitalul Sf Ioan, care a beneficiat de fonduri și a fost modernizat, iar Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, s-a lăudat cu investițiile făcute.

Și totuși, în mai puțin de 30 de zile, Suceava a capitulat în fața virusului.

Legătura strânsă dintre politică, incompetență și moarte

Suceava este condusă de ani buni de Gheorghe Flutur. Acesta a deținut de-a lungul timpului mai multe funcții (2008-2012 președinte CJ, 2012-2016 senator, 2016 – 2020 președinte CJ) care i-au permis să-și pună oamenii în toate punctele cheie ale județului.

S-a vorbit mult despre baronii locali ai PSD, despre Oprișan, Mazăre sau Bădălau iar de cei din PNL am uitat, deși tipologia este aceiași. Baronul local nu este făcut de culoare politică ci de practicile folosite.

Flutur este pentru Suceava ceea ce este Oprișan pentru Vrancea. Un factotum, un element atât de puternic încât nimic nu mișcă în județ fără știrea și acordul lui.

Criza de la Suceava nu este un accident epidemiologic, este o dovada clară a faptului că implicarea politică în domeniile super sensibile duce la tragedii.

Vasile Rîmbu, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Suceava, este omul de casă al lui Gheorghe Flutur. Acesta din urmă chiar s-a luptat și a făcut lobby în PNL, conform Libertatea.ro, pentru a-l impune pe Rîmbu în funcția de ministrul al Sănătății. Baronul de Suceava a pierdut lupta cu Raluca Turcan iar ministru al Sănătății a ajuns Victor Costache.

Deși nu a ajuns ministru, Rîmbu a rămas pe funcție la Suceava iar rezultatele muncii sale se văd. Peste 100.000 de oameni în carantină totală, 30 de morți și un întreg spital compromis.

Alături de Rîmbu trebuie menționat și directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Suceava, Mircea Macovei, cel care a chemat medicii la serviciu chiar dacă prezentau sintome clare de COVID-19. Și acesta este un apropiat al lui Gheorghe Flutur pentru că fără aprobarea mai-marelui nu zboară nici păsările la Suceava.

Dubla măsură

Decizia lui Macovei de a chema toți medicii la spital, în aceiași încăpere, deși unii aveau sintome clare de Covid-19, a tranformat spitalul și mai apoi orașul într-un focar.

Unul dintre primii infectați a fost chiar Gheorghe Flutur iar bunul său prieten, Vasile Rîmbu, l-a cazat într-o rezervă de lux în timp ce medicii infectați și restul pacienților se înghesuie câte 50 pe o singură toaletă.

Pentru a fi testat înaintea medicilor cu sintome, Gheorge Flutur a fost trecut pe foaie drept doctor astfel, baronul a avut, din nou, întâietate.

Dubla măsură nu se oprește aici, la ora publicării acestui articol, Vasile Rîmbu nu este demis din funcție ci doar suspendat.

Suceava a ajuns practic stat în stat. Acum este și izolată complet iar informațiile ajung și mai greu.

Cine plătește?

Gheorghe Flutur a fost unul unul dintre oamenii Elenei Udrea, om de bază în angrenajul cu care Băsescu a condus PDL. A trecut la PNL și acum este liberal, unul din greii PNL.

Criza o să treacă, lumea o să uite. A fost un accident. S-a întâmplat. Suntem în România, mortul este de vină.

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/pg/pnlsuceava/photos