Democracy Report este produs de Institutul V-DEM al Universităţii din Goteborg. Raportul prezintă o analiză foarte bine documentată asupra unui proces extrem de vizibil pe plan mondial, anume “declinul global al instituţiilor liberal democratice”.

sondaj

Principale date din raportul pentru 2020:

  • pentru prima dată începând cu 2001, autocraţiile sunt majoritare: 92 de ţări în care trăieşte 54% din populaţia globală
  • aproximativ 35 % din populaţia lumii compune naţiuni autocrate,aproximativ 2,6 miliarde de oameni.
  • în UE a apărut primul Stat Membru non-democratic: Ungaria este clasificată acum ca având un regim electoral autoritarist.

“Ungaria apare drept prima ţară membră UE în care există un regim autoritarist şi, conform datelor V-Dem, reprezintă cazul extrem de regresie democratică din ultima perioadă de timp. În 2009, era clasificată drept o democraţie liberală şi cu mult timp înainte ca indicatorul privind libertatea şi corectitudinea alegerilor să scadă în 2014, media, societatea civilă şi libertăţile fundamentale fuseseră afectate în mod considerabil. La începutul lui 2010, Viktor Orban şi partidul său FIDESZ au promulgat diferite legi pentru a scădea în mod considerabil libertatea presei. Peisajul media în Ungaria a fost de atunci modificat de către autoritatea de supervizare media şi în acest moment nici măcar nu are dreptul să vorbească despre Greta Thunberg sau despre drepturile omului”.   – se arată în raport.

 

 

Sursă foto – https://www.v-dem.net/en/