Lia Olguța Vasilescu a dat share pe pagina de Facebook unui post scris de Cristian Vasilcoiu, consilier parlamentar. Aceasta explică ce ordonanțele și hotărâri a dat guvernul Orban cu privire la piața muncii în timpul epidemiei.

sondaj

Să recapitulăm ce prevăd ordonanțele și hotărârile Guvernului Orban, publicate în MO după 3 zile:

  1. Angajatorii trebuie să facă dovada că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%, dar și că nu au capacitatea de a plăti salariile.
  2. Statul nu suportă pentru toți angajații, ci doar pentru 75% dintre angajați (firmele cu 3 sau mai puțini angajați nu sunt ajutate).
  3. Angajatorul plătește și taxele și impozitele aferente venitului net al angajatului, dar nu scrie nicăieri, clar, dacă i se decontează și acestea sau doar venitul net plătit angajatului. Sunt diferențe de interpretare.
  4. Ordonanța prin care statul suportă 75% din salarii se aplică doar contractelor de muncă active la data publicării ei în Monitorul Oficial. Adică patronii care s-au grăbit să trimită oamenii acasă, deja, nu beneficiază!
  5. Guvernul nu s-a limitat la a da o HG de aplicare a legii votate de Parlament prin care se acordă libere părinților ai căror copii nu mai merg la școală, ci a modificat și legea prin OUG, astfel că:

– părinții nu primesc liber decât după epuizarea zilelor de concediu de odihnă;

– părinții care lucrează în anumite sectoare nu primesc liber decât cu acordul expres al angajatorului, adică vor fi la mâna lui. – text ce apare pe pagina de Facebook a Olguței Vasilescu

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/liaolguta.vasilescu.1