În timpul Stării de Urgență 200.000 de români au rămas fără loc de muncă. Italia, Grecia, Olanda și Franța au interzis concedierile în aceasta perioadă

Unemployed Tired or stressed businessman sitting on the walkway after work Stressed businessman concept

Conform Profit.ro, Un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate la nivelul acestei săptămâni.

„Din datele pe care le avem la dispoziție în Registrul electronic al evidenței salariaților, REVISAL-ul așa cum este cunoscut, evidența pe care o avem la nivelul acestei săptămâni ne arată un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur este o situație gravă. Ne-am pregătit cu o estimare undeva la 300.000 – 400.000 pentru această perioadă acoperită de decretul președintelui (starea de urgență, n.r.). Urmărim permanent evoluția lucrurilor și în mod evident vor urma noi decizii în funcție de evoluția lucrurilor”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Digi24.

Conform legii aceste concedierii nu sunt legale. Articolul 60 din Codul Muncii specifică:

(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusă:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei.

Ce înseamnă suspendarea contractul individual de muncă

  • Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
  • Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
  • Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
  • In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
  • De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
  • In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept. – sursă  Codul Muncii

 

 

Sursă foto – https://billygraham.org