Andrei Caramitru – ”Dacă virusul e lăsat nestingherit, 500’000 de oameni o să moară în următoarele luni. Mare parte pentru că nu vor mai avea acces la paturi”

Andrei Caramitru, unul dintre cei mai vocali membri ai USR, atrage atenția autorităților cu privire la magnitudinea pandemiei de coronavirus pe pagina sa de Facebook.

Mi-as dori ca președintele, primul ministru, Arafat și toți sefii institutiilor din România sa citeasca cu mare atenție articolul din linkul de mai jos. Explica optiunile strategice pe care le are fiecare țară. Pe scurt – NU exista alta optiune decât carantina dura si totala de vreo 8 săptămâni.

Concluziile sunt următoarele (cifrele ajustate pentru România):

– dacă virusul e lăsat nestingherit, 500’000 de oameni o sa moara in următoarele luni. Mare parte pentru ca nu vor mai avea acces la paturi (o sa fie de zeci, sute de ori mai multi infectați decât paturi disponibile, inclusiv foarte multi tineri). In plus – câteva sute de mii de oameni care au nevoie de alte tratamente, pentru ca au alte boli, nu vor mai putea avea acces la spitale.Încă câteva sute de mii de morți

– chiar dacă încerci măsuri mai putin ferme (cum sunt cele actuale), reduci numărul de morți dar totalul va fi tot de sute de mii. Sistemul de sănătate ar fi depășit de 8 ori (!!!)

– singura soluție este o carantina dura ca in China sau Italia acum. Vorbim atunci “doar”, pentru noi, de sute sau mii de morți nu de sute de mii. Și carantina durează doar 7-8 săptămâni. E suficient

– ce se întâmpla după? Am câștigat timp. Măsurile de distanțare socială vor continua. Controlul dur al cazurilor va continua. Dar vom putea măcar funcționa. Sistemul de testare, numărul de paturi, ventilatoarele, medicamentele o sa fie atunci mult mai suficiente. O sa știm mai mult despre virus și cum sa îl combatem atunci. Singapore, Hong Kong și alte tari din Asia demonstrează ca putem funcționa fără carantina și sa ținem totuși virusul sub control. Va trebui sa învățam și sa ne pregătim in următoarele săptămâni. Pentru ca virusul va reveni. Și va reveni chiar in scenariul cu jumătate de milion de morți. Iar.

Așa ca – instituiți URGENT carantina. Imediat. Nu mai aveți nici o zi in plus de discutat și de gândit. Cifrele sunt clare. Exista consens global pe tema asta. Hai asta seara. Aveți curaj. Oricum acolo ajungem – mai bine mai devreme, cu mult mai puțini morți, și mai scurt. HAI ACUM!  https://link.medium.com/1V7rdRDN04  – a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/andrei.caramitru