Invitat la Digi24, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat  că amânarea plății creditelor nu este o soluție de luat ”după ureche” și afirmă că trebuie să existe o împărțire a riscului între bănci și clienți.

sondaj

”Sunt două strategii care stau în fața noastră: dispersarea riscurilor și împărțirea riscurilor, pentru că dacă sunt concentrate, poate să iasă rău. Acțiunea trebuie să aibă în vedere, cu prioritate, urgențe. Publicul și întreaga societate românească trebuie să înțeleagă că urgența întâi este să nu cadă băncile. Că sunt crize, se întâmplă astfel de catastrofe. Dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui. După băncile care cad, se duce toată economia.

După această urgență, vine solidaritatea, cuvânt de esență morală, în acest caz, în haina pragmatismului. În relația bănci – clienți, trebuie să primeze pragmatismul.

În criza 2008-2011, am reușit să nu cadă nicio bancă. Dar atunci, totuși, 30% dintre cei cu credite, la un moment dat, n-au mai putut rambursa creditele, pentru că au intervenit scăderi de salarii, rate de șomaj, încetiniri de producție și oamenii n-au mai primit salarii în sectorul privat, în întregime. Toate s-au revărsat în sectorul bancar în acel 30% din credite care n-au putut fi rambursate.” a declarat Adrian Vasilescu, la Digi24.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/profile.php?id=100013285456894