Economistul Adrian Câciu – Programul de ajutor al Comisiei Europene este o glumă proastă. C.E. ne spune că nu mai dăm înapoi prefinantarea din cadrul multianual 2014-2020 dacă o cheltuim

Programul de ajutor al Comisiei Europene este o glumă proastă.

Comisia Europeană ne spune ca nu mai dam înapoi prefinantarea din cadrul multianual 2014-2020 dacă o cheltuim.

  1. Dacă o cheltuim nici nu o dam înapoi și fără sa ne spună Comisia Europeană asta ca asa scrie în regulamentele europene.
  2. Ca sa o cheltuim, o cheltuim pe reglementările pentru care a fost acordata respectiv în mare parte pe infrastructura mare și pe programele operaționale de ocupare a forței de munca, mai puțin pe parte de acordare compensatii pentru pierderi, masuri care se acorda prin scheme de ajutor de stat naționale.

În acest orizont prezint doua cifre: România a primit prefinantare de 2 miliarde euro și are un risc de dezangajare total pe anul 2020 de 3,2 miliarde euro din care doar 280 milioane euro reprezinta prefinantare.

Cred ca acum, când aveți cifrele în fata, înțelegeți non-sensul masurii.

Ce nu înțelege Comisia Europeană și cred ca nici Bruxelles-ul?

În situația critică de astazi, Comisia Europeană trebuia sa vina cu un pachet financiar suplimentar(nu cu banii deja alocați) pachet care sa se adreseze unor scheme naționale specifice, altele decât cele prestabilite în obiectivele generale ale UE valabile pentru 2014-2020.

Scheme care sa se adreseze structural microeconomiei sectoriale.

Cu finantare 100% din Fondul de Rezerva al Uniunii Europene sau cu alte formule de finanțare de tip BEI sau FEI.

Recomand celor care vorbesc despre sprijinul Uniunii Europene sa fie expliciti și sa evalueze concret dacă o astfel de măsura este o măsură de ajutor real sau este doar măsura de imagine de genul „fă-te ca lucrezi”

Mulțumesc!

Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook –  Adrian Câciu

 

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro