Avocatul Poporului îi cere președintelui să declare starea de urgență!

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, îi cere oficial președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus.

Instituirea stării de urgență ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetățenești, dar și la imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării. O eventuală instituire a stării de urgență ar face deci imposibilă încercarea lui Iohannis de a declanșa alegerile anticipate.

Comunicatul Avocatului Poporului

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României.

Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.

România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai.

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/weber.renate/photos