Jurnalista Emilia Șercan – Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie, se opun închiderii școlilor

Jurnalista Emilia Șercan a scris pe Facebook că recomandarea Comitetului National pentru Situații Speciale de Urgență a fost să se închidă școlile dar că premierul interimar Ludovic Orban și ministrul Educației Monica Anisie refuză.

Mai mulți membri din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă – adică medici – au recomandat încă de ieri Guvernului – adică factorului politic – să închidă toate școlile pentru o perioadă de două săptămâni pentru a limita posibilitatea răspândirii coronavirusului.

Surse din acest comandament mi-au declarat că două persoane se opun deciziei de închidere a școlilor: premierul interimar Ludovic Orban și ministrul interimar al Educației Monica Anisie. Da, știu că urmează o perioadă de teste pentru clasele a VIII și a XII-a, însă înainte de orice cred că pe primul loc trebuie pusă sănătatea și siguranța tuturor.

Iar în acest caz decizia și responsabilitatea trebuie să fie asumarea politică, chiar dacă asta înseamnă costuri. Nu suntem într-o situație normală, ceea ce trăim acum este ieșit din comun, iar politicienii ar trebui să înțeleagă lucrul ăsta. Costurile închiderii școlilor și facultăților, cel puțin în București, unde sunt sute de mii de elevi și studenți, sunt – probabil – mai mici decât combaterea unei epidemii severe.

Pentru a nu ajunge în situația de epidemie pe care evident nu am avea capacitatea de a o gestiona (Colectiv, remember, iar acolo nu a fost epidemie) singura măsură rațională – pe care medicii o recomandă politicului – este limitarea interacțiunii sociale. Știu că nu ne place, nici mie nu îmi place, dar asta e, e pentru binele tuturor.

Deja virusul e răspândit în 8 județe din toate colțurile țării + București. La noi nu există o zonă roșie, care să poată fi restricționată cum s-a întâmplat în Italia, la noi virusul a fost descoperit la oameni din toate colțurile țării: Timiș, Maramureș, Galați, Dolj etc.

Gândiți-vă la București, unde circa 600.000 de oameni circulă zilnic metroul și autobuze/tramvaie. Gândiți-vă și câți studenți și elevi circulă zilnic cu aceste mijloace de transport. Facultatea de Jurnalism are trei sedii, iar studenții noștri au zile în care au ore în toate cele trei sedii (Universitate, Politehnică și Panduri), distanțe pe care le fac cu metroul sau autobuzul.

Acum mă pregătesc să plec spre facultate, unde am ore de la 12,00 la 20,00, cu o pauză de o oră, și nu sunt fericită să o fac, deși ador să predau și îmi ador studenții – cred că generația aceasta este una dintre cele mai bune avute vreodată.

De aseară am simțit că mă ia răceala, am luat paracetamol, înainte să adorm, iar azi m-am trezit doar cu o durere de cap și o ușoară senzație de disconfort general. Acum două luni, probabil, dacă aș fi avut simptomele astea nici nu mi-aș fi pus problema să nu mă duc la școală, însă azi chiar sunt îngrijorată. – a scris Emilia Șercan pe Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/emilia.sercan