Economistul Adrian Câciu – am râs de domnul Suciu și acum de domnul Dancă și justificarea lor cu tendințele regionale ca și cauza a deprecierii euro

Sincer am râs de domnul Suciu și acum de domnul Dancă și justificarea lor cu tendințele regionale ca și cauza a deprecierii euro

Nici un economist serios nu ar spune o asemenea prostie.

Din mai multe motive:

  1. Leul deja se apreciază ușor, coborând deja sub pragul de 4,8 lei pentru un euro. Ce faci în situația asta? O dai tot pe tendința regionala?
  2. Tendințele regionale nu pot fi invocate de pe o zi pe alta și le aduc aminte ca am început luna februarie cu o apreciere importanta a leului care a ajuns la o paritate de 4,76 lei 1 euro.
  3. Tendințele europene sunt de scădere a monedei euro în raport cu dolarul și se manifesta de peste 1 an.
  4. Practic, deprecierea leului din ultimele zile a fost data de o diminuare a lichidității pe euro în piața internă, diminuare care are singura explicație ca cei 600 milioane euro eliberați de BNR din rezervele minime ale băncilor în valuta nu s-au schimbat în lei.
  5. Cursul de 4,8 lei pentru luna februarie a fost anunțat chiar și de mine din luna decembrie a anului 2019, pentru ca se finalizează de plătiți importurile de sărbători și în condițiile în care deficitul de cont curent a crescut în ultimele doua luni 2019, concomitent cu scăderea acoperirii sale în ISD și fonduri europene. Astfel ca a trebuit sa se acopere din cumpărare de valuta de pe piața libera în volume mai mari.
  6. Nu va fi un curs de 5 lei decât dacă cei care guvernează nu înțeleg ca politica și politicianismul se lasă la ușa de întrare a Guvernului și nu se apuca de lucruri serioase, adică de guvernare.
  7. Banca Națională a României a jucat corect în aceste zile pentru ca era inutil sa intervină incontextul în are presiunea pe curs a fost conjuncturala.
  8. Piața valutară interna este conectata la piață externa doar atunci când ajuta euro în lupta cu dolarul. Am explicat și anterior, dacă ne luam după tendințele regionale era normal ca leul sa se aprecieze în fata euro și sa se deprecieze în fata dolarului, având în vedere deprecierea euro fata de dolar. Leul s-a depreciat mai mult fata de euro decât de dolar, ceea ce ajuta euro pe plan european în tendința de redresare în fata dolarului. Astfel daca în 20 februarie paritatea euro/USD era 1.07, în 21 februarie aceasta a ajuns la 1,08.

Si ar mai fi, dar haideți sa terminam cu bla-bla-urile astea despre ce se întâmplă și găsirea terților vinovați în condițiile în care pute a usturoi în camera.

Enjoy!

Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook –  Adrian Câciu

 

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro