Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este suspectată de atribuirea unor contracte de consultanță, în valoare de 200 de milioane de euro, unei companii în care fiul ei este asociat

Conform Euronews, Ursula von der Leyen este audiată  într-o Comisie de anchetă a Bundestagului, într-un dosar cu privire la consultanți externi folosiți de către Ministerul Apărării în perioada în care l-a condus.

Parlamentul german vrea să stabilească în ce măsură Ursula von der Leyen era la curent cu atribuirea acestor contracte – în valoare de peste 200 de milioane de euro în decurs de doi ani.

Alt subiect care a provocat îngrijorare este motivul pentru care toate mesajele de pe telefonul mobil de serviciu al Ursulei von der Leyen au fost șterse, în pofida faptului că această Comisie de anchetă a Bundestagului a cerut să aibă acces la ele.

Să fie vorba, oare, despre o ”armată de consultanți scăpată de sub control”, așa cum titrează cotidianul german Der Tagesspiegel sau despre o ”rețea de cumetrie”, așa cum denunță un deputat din cadrul Verzilor?

În 2019, Ministerul Apărării condus de Leyen s-a clasat pe primul loc din toate ministerele federale cu plata consultanților externi la 154,9 milioane de euro.

716 milioane euro plătit în total Ministerul apărării pe contracte de consultanță nesupuse vreunei licitații. În discuții apare și firma de consultanță McKinsey, unde David von der Leyen, fiul Ursulei von der Leyen, este asociat.

 

 

 

Sursă foto – www.dbwv.de