Datele se bazează pe ”Studiile FES despre tinerii din Europa de Sud-Est 2018/2019” realizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung.

sondaj

Conform studiului realizat de fundația germană, aproximativ 42% dintre tinerii (14-29 de ani) incluși în eșantion se roagă des sau foarte des.

București este regiunea cu cel mai mare procent de respondenți pentru care rugăciunea este o practică rară sau inexistentă, în timp ce Transilvania se remarcă prin faptul că are procentul cel mai mare de respondenți care raportează că se roagă des sau foarte des.

Se pare că unul dintre cei mai importanți factori diferențiatori este genul, deoarece tinerele se roagă mai fervent decât tinerii.

Fre
Frecventa rugaciunii – studiul FES 2018-2019

În ceea ce privește frecvența mersului la slujbele religioase, peste 50% participă doar la sărbătorile importante, 35% merg rar sau niciodată iar 12,7% au declarat că merg foarte des.

La o analiză pe regiuni, observăm că cei mai mulți tineri merg la slujbele religioase în Moldova și Transilvania.

Studiul FES 2018-2019

Studiul observă și o altă dimenisune legată de religiozitate, aceasta se referă la modul în care oamenii apreciază importanța lui Dumnezeu, care poate fi considerată o măsură a credinței religioase.

Subiecții au fost rugați să răspundă alocând un punctaj care să reflecte importanța lui Dumnezeu în viața lor, pe o scală de 10 puncte, 1 însemnând „deloc important“, iar 10 „foarte important“.

Datele FES  arată că 62% dintre tinerii din eșantion cred că Dumnezeu este foarte important în viața lor.

Studiul FES

”Studiile FES despre tinerii din Europa de Sud-Est 2018/2019” reprezintă un proiect internațional de cercetare desfășurat simultan în zece state din Europa de Sud-Est : Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Montenegro, România, Serbia și Slovenia. Scopul studiului este identificarea și analiza valorilor, atitudinilor și comportamentelor tinerilor în societatea contemporană.

Datele studiului au fost culese la începutul anului 2018 de la peste 10,000 de peroane cu vârsta cuprinsă între 14-29 de ani din cele zece state menționate.

Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung

Friedrich-Ebert-Stiftung este cea mai veche fundație politică germană, ale cărei origini social-democrate datează încă din 1925. Activitățile sale se concentrează pe promovarea valorilor centrale ale social-democrației – libertate, dreptate și solidaritate.

Studiul complet poate fi citit AICI.

 

 

 

Sursă foto – cornwallalliance.org