Andrei Caramitru, unul dintre cei mai vocali lideri ai USR, a scris pe pagina de Facebook că România se apropie de un dezastru financiar.

sondaj

”La nivel macro-economic suntem într-un mare dezastru. Cel mai mare deficit bugetar din UE. Cuplat cu cel mai mare deficit comercial. Înseamnă ca ne îndatoram masiv luna de luna. Și la un moment dat vom intra in colaps.

Ce e interesant e ca situația nu seamănă deloc ce se întâmpla înainte de criza din 2008. Pentru ca atunci oamenii nu economiseau nimic. Se împrumutau in EUR sau CHF ca sa cumpere mărfuri importate sau case. Acum nu mai e deloc așa – gradul de economisire al populației e foarte ok – și in sistemul bancar sunt mai puține împrumuturi date decât bani din depozite (exces de lichiditate). Lucru foarte sănătos.

De unde vin atunci deficitele astea? Din creșterea exponențială a salariilor de la stat (și a pensiilor speciale). Pentru ca cei de acolo nu produc nimic care poate fi exportat. Și nici nu exista suficienți bani din taxe sa fie plătiți atât – deci banii vin din datorii. Banii ăștia in exces Creează cerere mare in plus, care se revarsă in afara. Și in deficite.

E ESENȚIAL sa se înceapă tăierea costurilor la stat și impozitarea pensiilor mari. Plus amânarea sau reducerea masiva a creșterii pensiilor. Plus devalorizarea controlată a leului ca sa stimuleze exporturile si producția locală și sa reducem importurile (aici e rolul BNR dar nu face nimic).

Dacă nu se întâmpla astea – e simplu – murim sufocați cu toții. Și sincer chiar nu mă interesează cine rămâne sau nu ministru. Nu mai contează dacă motorul explodează oricum”. – a scris Andrei Caramitru

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/andrei.caramitru/photos