Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a început luni o vizită oficială de două zile în Polonia, prima sa vizită în această țară și întâia deplasare oficială bilaterală a unui lider de la Elysee la Varșovia din 2013 încoace.

sondaj

Relația dintre Franța și Polonia a fost marcată de viziuni divergente atât la nivelul Uniunii Europene, în ce privește clima și valorile europene, cât și la nivelul relațiilor internaționale, unde Franța dorește o apropiere față de Rusia, iar Polonia este un aliat cheie al SUA în Europa Centrală și de Est.

Macron a semnalat schimbarea relațiilor cu Polonia după Brexit. Acesta a vorbit despre cooperarea energetică și în domeniul industriei militare, despre abordarea Parisului în raport cu Rusia, pe care Varșovia o privește drept o amenințare, dar și despre organizarea unui summit al Triunghiului de la Weimar, format din Franța, Germania și de Polonia.

Președintele francez a declarat că cele trei state  ”poartă responsabilitatea pentru viitorul Europei” și ar trebui să reia acest rol, mai ales după ieșirea Marii Britanii, precizează Euronews.

După discuțiile cu premierul Mateusz Morawiecki, Macron a spus că vizita sa în Polonia a fost ”destul de specială, la câteva zile după Brexit” și că ”Arată și voința noastră, între partenerii strategici, marile puteri europene, de a putea … reactiva un dialog productiv și să facem Europa noastră mai puternică, mai suverană, mai unită”, a spus Macron, citat de Euronews.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/pg/EmmanuelMacron/photos