Radu Ghelmez: Planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu nu este viabil

Mno, hai că a lansat Trump ‘planul de pace’ la care a meșterit gineri-su în ultimii trei ani. Nu e one-state solution, nu e two-states solution, e bantustan solution. Pe scurt, e propunerea maximală de negociere a Israelului copiata pe hârtie pe post de soluție pentru pace. Nu putem numi chestia rezultată „viitorul stat palestinian” pentru că îi lipsesc mai toate elementele esențiale pentru a fi un stat. Nu este viabil economic, nu i se permite să își asigure propria securitate, nu are jurisdicție asupra cetățenilor israelieni de pe teritoriul sau, nu își controlează propriul spațiu aerian, maritim sau resursele de apă, nici măcar proprii cetățeni refugiați nu se pot întoarce înapoi în acest așa zis stat decât aprobați unul cate unul de Israel.

Nu mai intru în detalii că nu vreau să mă lungesc, vă dau doar spre exemplu cum a tranșat ginerică problema spinoasă a Ierusalimului. Planul zice așa: Israel are vestul Bucureștiului, Palestina are estul, uite cum facem. Israel ia vestul și estul Bucureștiului, redenumim orașul Pantelimon în Bucureștiul de Est și îl dam palestinienilor. Hmm? Happy now? Cam așa sunt toate soluțiile din „plan”

Pe scurt, iată cum s-a desfășurat procesul de elaborare al acestei ambițioase propuneri. Kushner s-a dus la Bibi cu pixul în mână și bloc-notes-ul deschis la o pagină albă și i-a zis: „ce sa fie, shefu’? ziceți, cu ce vă servesc”. Si Bibi s-a pus pe dictat ce s-a gândit el că o să îl ajute să își mai spele din păcatele corupției în fața electoratului său, după care, la sfârșit, a zis: „ah, și dă-le neapărat si câțiva kilometri pătrați de desert, uite, desenez eu pe harta fix unde e desertul mai desert, numai dune și nisip, ca să nu mai zică iar ăștia că ei nu s-au ales cu nimic”.

După ce Kushner a notat sârguincios ce și cum, s-a dus la pretenarii lui, prințișori și dictatori arabi, și le-a zis ceva de genul: „mhmm, hmm, naspa asta cu Iranul, frate, a luat-o razna rău de tot, nu știu, sincer, cum vă descurcați voi fără noi la o adică să le țineți piept, apropo, fără legătura, care e treaba cu palestinienii, ce au făcut ei vreodată pentru voi?”

Cu palestinienii n-a discutat nimeni, ce să discuți cu palestinienii despre planul de pace între Israel și Palestina, Trump a luat notele juniorului, l-a chemat pe Bibi la Washington și le-au prezentat împreună pe post de soluția magică a secolului. După care l-a sunat pe Abbas să îi ofere niște cașcaval să îndulcească pilula de cianură politică, Abbas nu i-a răspuns la telefon și gata, asta a fost și o să rămână tot. Peace, bro!

Răspunsul diplomațiilor interesate a variat în funcție de cât de mult își doresc respectivele diplomații să le iubească Trump pe un interval intre politicosul „le mulțumim americanilor pentru efort, sperăm să înceapă să negocieze israelienii și palestinienii între ei, of, ce bine ar fi să fie bine” pana la un exasperat „no fucking way”. Comentatorii pro-Trump sau pro-Bibi s-au grăbit să salute câteva răspunsuri din astea din spectrul politicos (ex. UK, saudiții) într-o cheie foarte optimistă, adică uite, ne susține lumea, dar eu le-aș recomanda să mai citească o dată și cu mai multă atenție ce zic respectivele răspunsuri.

Un indicator foarte important pentru cum primește lumea arabă propunerea experimentatului dezvoltator imobiliar în vrâstă de 39 de ani pentru pace pe pământ e considerată a fi reacția Iordaniei care e un aliat american foarte serios și remarcabil de stabil și un susținător la fel de serios al palestinienilor. Ei bine, Iordania a zis un categoric „nu, mulțumesc” punând astfel presiune pe celelalte state arabe să stea cuminți în banca lor si să nu ii vândă pe palestinieni prea la vedere.

Pe mai departe, exista două variante:

– palestinienii rămân pe poziția „o mie de nu”, Kushner o să explice că el a încercat, dar cu palestinienii n-ai cum, Israel va continua să anexeze bucăți din teritoriile palestiniene și criza se va accentua, dând Iranului o motivație foarte credibila pentru a își extinde influenta și activitățile nasoale în regiune.

– palestinienii și evreii (care și ei știu că ce propun tata socru și cu ginerică nu e decât marketing) se folosesc de ocazie pentru a se așeza la masa din nou împreună, încep prin a arunca notițele lui ginerică la gunoi și construiesc un compromis rezonabil.

Evident, varianta întâi e mai probabilă, dar, cu suficient suport inteligent din partea celorlalte diplomații din regiune și Europa, nici a doua nu e imposibilă si ar fi măcar un lucru bun ieșit din aceasta amatoristică tentativă de umor geopolitic.

Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook –  Radu Ghelmez.

 

 

Sursă foto – https://foreignpolicy.com/

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro