În timpul unui tur de fotografie desfăşurat în Lualenyi Camp, rezervaţie în apropiere de Kenya, Sergio Pitamitz a reuşit să imortalizeze un animal foarte rar, o pisică sălbatică neagră cunoscută şi cu denumirea de serval.

sondaj

Animalul este extrem de rar  deoarece servalul are în general blana mult mai deschisă la culoare, dar specimenul fotografiat  suferă de o mutaţie genetică numită melanism, ce provoacă producerea unui pigment mult mai închis la culoare decât în mod normal.

Deşi melanismul este comun printre animalele sălbatice, 13 din 38 de specii cunoscute suferind de această mutaţie, în cazul servantului trăsătura este extrem de rară.  În literatura de specialitate sunt înregistrate doar şase cazuri de servali cu melanism.

Una dintre cele mai faimoase pisici cu melanism este pantera neagră, termenul acoperind întregul spectru de animale cu blana închisă la culoare din Asia, Africa şi America de Sud.

Servalii sunt vânători nocturni, care îşi folosesc urechile supradimensionate pentru a auzi rozătoarele.  Specia este răspândită în Africa subsahariană și se află pe lista anmalelor pe cale de dispariţie.

 

 

 

Sursă foto – National Geographic/ Sergio Pitamitz

Sursa: National Geographic