Senatul României a adoptat o propunere legislativă prin care se înfiinţează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare, scrie Agerpres. Potrivit proiectului iniţiat de un grup de parlamentari PNL, este vorba de o instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică, rolul ei fiind de a acorda asistenţă tehnică instituţiilor şi autorităţilor publice din Republica Moldova.

sondaj

Rapoartele anuale ale institutului vor fi trimise spre informare celor două camere ale Parlamentului. Conducerea este asigurată de un consiliu format din preşedintele institutului, cu rang de secretar de stat, şi vicepreşedintele, cu rang de subsecretar de stat. Mandatele celor doi sunt de patru ani şi pot fi reînnoite o singură dată.

Preşedintele şi vicepreşedintele sunt numiţi şi revocaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor reuniţi în şedinţă comună a celor două camere ale Parlamentului, la propunerea grupurilor parlamentar.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Din expunerea de motive a inițiativei legislative aflăm că ”ultima evaluare a Comisie Europene cu privire la gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către Republica Moldova, relevă mari întârzieri în unele domenii cheie pentru continuarea și finalizarea procesului de aderare. Este cert faptul că, în acest context, autoritățile de la Chișinău nu vor înregistra progrese semnificative fără sprijinul și experiența autorităților de la București, dobândită în procesul de aderare la Uniunea Europeană”.

”Astfel, pentru a susține procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, propunem înființarea, pe un termen limitat de durata negocierilor de aderare, a Departamentului pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică, în subordinea Parlamentului României. În îndeplinirea atribuțiilor sale, Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va colabora cu ministerele din Guvernul României și va oferi, la cerere, expertiză de specialitate autorităților din Republica Moldova”, susțin parlamentarii PNL.

Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană își va înceta activitatea în termen de 30 de zile de la momentul încheierii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Din punct de vedere financiar, impactul bugetar este nesemnificativ, în condițiile în care structura organizatorică a Departamentului a fost concepută ca una extrem de suplă, condusă de un președinte cu rang de secretar de stat și cu o structură de personal aprobată în birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, tipul de cheltuieli și deplasări a fost strict limitat prin lege, iar sediul stabilit la nivelul Palatului Parlamentului, fără influențe asupra cheltuielilor curente ale clădirii, mai susțin oficialii români.

Precizăm că, la începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul său și va evalua progresele R. Moldova în calitate de țară candidat. Președinta CE, Ursula von der Leyen, aflată recent într-o vizită la Chișinău, a îndemnat autoritățile să participe activ în procesul de aderare la UE. ”Solidaritatea Uniunii Europene cu R.Moldova este de neclintit. Ați arătat că Europa poate conta pe voi. Sunt impresionată de eforturile Moldovei în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat președinta CE.

Parlamentul European a votat recent o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până la finalul anului. Potrivit eurodeputaților, Guvernul de la Chișinău și-a demonstrat ”determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugând că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”. Totodată, parlamentarii europeni subliniază importanța continuării procesului de reformă de către autorități, ”nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor”.

 

Sursă foto – euronews.com