De la minister, trecând prin sindicate, până la cei numiți pe nedrept cadre didactice, care apar la tv sau în spațiu public, eu nu recunosc pe nimeni că ar fi profesor. Ei organizează sistemul de învățământ sau își spun părerea despre activitatea didactică, fără a fi urcat măcar o zi la catedră. Dacă ar fi intrat vreodată într-o sală de clasă, ar vedea și ar vorbi despre lucrurile care îi dor cu adevărat pe profesori.
- Comisiile
Ironizate de (pe vremea lui) Caragiale, comisiile au înflorit în învățământul românesc. Sunt comisii pentru orice: Comisia pentru curriculum, Comisia de evaluare şi asigurare a calităţii (CEAC), Comisia de securitate şi sănătate în muncă şi pentru situaţii de urgenţă, Comisia pentru controlul managerial intern, Comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii, Comisia pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică, Comisia pentru Școala Altfel și Săptămâna Verde, unde faci hârtii până vezi stele verzi: borderouri, opisuri, procese-verbale, dări de seamă, rapoarte fără nicio însemnătate sau remunerație – maculatura unui sistem de carton…
Spaima unui profesor în consiliul de deschidere a anului școlar e în câte comisii va fi băgat, fără voia lui și fără vreo (răs)plată…
- Dirigenția
Într-o școală normală, nici măcar ideală, dirigintele ar trebui să fie un moderator al discuțiilor pe teme de interes adolescentin, de la orientarea în carieră până la orientarea în viață.
În școala românească, dirigintele e pe rând, contabil ce face lună de lună inventarul absențelor pentru a vedea cine mai ia bursă, asistent social ce întocmește dosarele de bursă socială, polițist ce scrie procesele-verbale pentru școala altfel și săptămâna verde, plus multe alte activități administrative, nicidecum pedagogice, puse pe umărul bietului diriginte, ce-și numără filele A4 din dosar și firele albe din cap…
- Serviciul pe școală
În lipsa agenților de pază de interior, profesorii sunt chemați să alerge recreațiile pe culoare elevii ce uită să intre în clase după ce sună de intrare. Deși pare comică, situația poate deveni în orice clipă tragică: în cazul în care un elev pățește ceva, serviciul pe școală atrage răspunderea penală a profesorului de serviciu!
Cei care vă dați profesori în spațiul public, vorbiți măcar despre aceste 3 lucruri!
Opinie apărută pe pagina de Facebook – Jurnalul unui profesor
Sursă foto – pixabay.com