Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din principalele organizaţii ale fermierilor din România, cere prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina după 15 septembrie, motivând că agricultorii români au avut doar de pierdut până acum, compensaţiile oferite acoperind o foarte mică parte din pierderi. Ei spun că 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în UE, creând grave perturbări ale pieței, iar dacă interdicția nu va fi prelungită, prețurile vor scădea și mai mult, în condițiile în care 45% din fermierii sunt în imposibilitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și ratele scadente. Ei amenință că, în lipsa unor măsuri, vor bloca vămile și Portul Constanţa.

sondaj

Într-o scrisoare transmisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și altor oficiali români, dar și europeni, între care șefa CE, Ursula Van der Leyen, și intitulată „Sfârșitul sectorului agricol din România”, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare susţine necesitatea prelungirii interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina.

„Având în vedere că România, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, au făcut compromisuri extraordinare pentru a se evita „ameninţările la adresa securităţii alimentare a lumii” şi totodată pentru a oferi sprijin fermierilor ucraineni, aflaţi în momente atât de grele din cauza războiului, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieşite din Ucraina au rămas în UE, creând grave perturbări ale pieţei”, se arată în scrisoare.

Ce măsuri cer fermierii români

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere o serie de măsuri:

  • 1. Prelungirea imediată a interdicţiei după 15.09.2023 de import din Ucraina şi alte state, dar care are provenienţă din Ucraina a Grâului, Orzului, Porumbului, Floarea Soarelui, Rapiţă şi Ulei, pe întreaga durată a războiului şi înăsprirea condiţiilor pentru a se asigura că se respectă. Înregistrarea contractelor într-o bază de date verificabilă şi să nu se poată modifica sau adăuga acte adiţionale/anexe pentru creşterea cantităţilor agreate iniţial, începând cu 15.09.2023 să nu mai fie permis prin nici un tertip;
  • 2. Măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare), controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană şi prezentarea publică, constant a rezultatelor analizelor;
  • 3. Aprobarea în Consiliul de Miniştri din 18.09.2023 a derogărilor pentru obligaţia de a lăsa 5% din teren pârloagă, GAEC 7 şi GAEC 8;
  • 4. Stoparea demersurilor de modificare a procedurii cu recomandările operaţionale destinate operatorilor vamali şi economici pentru uşurarea accesului produselor agricole din Ucraina şi păstrarea condiţiilor şi regulilor existente până la 1 ianuarie 2022;
  • 5. Urgentarea aprobării în Guvern a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă Credit Agricol până la sfârşitul lunii Septembrie 2023 şi intrarea în vigoare începând cu 1.10.2023 pentru a sprijini fermierii din România să îşi continue activitatea şi poată înfiinţa culturile din noul an agricol.

„În cazul nefericit în care până la 1.10.2023 nu se vor implementa cele 6 măsuri precizate anterior solicităm tuturor conducătorilor României să ia decizie unilaterală de interdicţie aşa cum au procedat şi vor proceda Polonia şi Ungaria, după 15.09.2023 şi orice e nevoie pentru a nu se eluda şi rămâne în aceeaşi situaţie gravă, agricultorii şi cooperativele din România”, afirmă semnatarii scrisorii.

Aceştia anunţă că, în caz contrar, majoritatea agricultorilor şi cooperativelor agricole vor intra în grevă generală într-un număr masiv şi vor bloca Portul Constanţa şi toate vămile din ţară pe perioadă nelimitată.

 

 

Sursă foto – pixabay.com