La o privire superficială, din meseria de profesor unii văd doar vacanțele și numărul de ore de predare efectivă pe săptămână – 18. Acestea devin argumente într-un discurs public ostil cadrelor didactice, care ignoră și celelalte sarcini, și nivelul mare de stres pe care îl implică munca la catedră în orice țară din lume.
„Din păcate, de foarte multe una din strategiile de apărare pe termen lung împotriva stresului este cinismul. Din păcate, ajungi să nu-ți mai pese, să nu te mai implici, să nu mai crezi în vreun fel, să nu te mai lași motivat” – Doru Căstăian
„Chiar și în țări unde profesorii sunt bine plătiți, chiar și în țările cu învățământ finanțat mai generos, există un trend de renunțare la profesie tocmai pentru că e foarte multă muncă și nu foarte puțină muncă. Dacă sunt atât de multe avantaje, mă întreb de ce nu se calcă lumea în picioare ca să intre în învățământ, ba din contră sunt foarte mari probleme în a găsi oameni care să facă acest lucru”, spune Doru Căstăian.
Nivelul mare de stres pe care îl resimt profesorii duce la diferite mecanisme de apărare. „Din păcate, de foarte multe ori, una dintre strategiile de apărare pe termen lung împotriva stresului este cinismul. Din păcate, ajungi să nu-ți mai pese, să nu te mai implici, să nu mai crezi în vreun fel, să nu te mai lași motivat”, atrage el atenția.
Sursă Republica.ro
Sursă foto – pixabay.com