Profesorii debutanți din România sunt cel mai slab plătiți din Europa. Salariul unui dascăl debutant în România este de 500 de euro, iar o salarizare atât de proastă nu îi atrage spre sistemul de învățământ pe tinerii care termină cu brio o facultate.
Alături de colegii lor din Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia, profesorii debutanți cu normă întreagă din România se află în fruntea topului celor mai prost plătite cadre didactice din Europa, conform unui studiu publicat recent de Agenţia Europeană pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA).
Experții spun că ameliorarea acestei probleme ar face breasla dascălilor mult mai atractivă pentru proaspeții absolvenți de universități, lucru care în timp ar avea ca efect și creșterea calității procesului de învățământ.
Potrivit raportului forului european, salariile anuale ale profesorilor debutanți din România și din celelalte patru țări amintite se ridică la mai puțin de 10.000 de euro. Pe de altă parte, profesorii primesc cele mai mari salarii în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein, cu un salariu de bază anual depășind 50.000 de euro. EACEA precizează în document că în România și în alte șase țări salariul profesorilor este mai mic decât PIB-ul pe cap de locuitor. În plus, raportul mai arată că „în România, majoritatea profesorilor sunt calificați la ISCED 6 (au studii superioare – n.red.) și primesc același salariu, indiferent de nivelul de studii la care aceștia predau, deși calificarea minimă pentru învățământul preprimar și primar este mai scăzută”.
”Când salariul unui profesor este egal cu cel al unui casier, paznic sau șaormar, în învățământ intră casieri, paznici și șaormari
Cu 3 la examen și 5 la contestație, cu pregătire puțină, dar cu „vocație” multă, casierii, paznicii, șaormarii urcă la catedră ca să-i învețe elevii lecțiile.
Necalificați la plata cu ora formează viitorul țării!”
Sursă foto- pixabay.com