Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a participat, la Lviv, la conferința United4Justice, unde a participat și la o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În discursul rostit la reuniune, șefa EPPO a spus că se află în Ucraina pentru a lua poziție împotriva „noului avatar al răului radical” și a susținut că Parchetul European trebuie să primească și competența de a verifica respectarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.
„Este un privilegiu să mă aflu astăzi aici; un privilegiu la care nu aș renunța pentru nimic în lume. Aș dori să le mulțumesc gazdelor noastre, bărbații și femeile libere din Ucraina, pentru că ne apără pe toți cu puterea voinței lor. Întâlnirile ca aceasta contribuie la formarea unei înțelegeri comune a situației. Prietenii noștri ucraineni au puterea de voință necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să îl declarăm și alta este să îl oferim. Una este să ne exprimăm solidaritatea și alta este să exprimăm o soartă comună”, a afirmat Codruța Kovesi în discurs.
Ea a menționat că Parchetul European poate ajuta autoritățile ucrainene în cadrul investigațiilor privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE.
„Așa cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupția este trădare. Noi doi avem aceeași înțelegere a ceea ce este în joc. Mențineți încrederea cu consecvență în lupta împotriva corupției. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniați.
Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta.
Acționăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informații decât noi și, în comparație cu metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi.
Suntem cel mai puternic instrument de investigare și urmărire penală disponibil în prezent în UE în ceea ce privește criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forță a puterii sale economice colective și a sistemelor sale de justiție penală asupra celor care contribuie la evaziunea de sancțiuni.
Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să îl inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie.
EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau proprietatea bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar ajuta la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririi penale, ar contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război”.
Sursă foto – https://twitter.com/EUProsecutor/status