Euronews – Salariul mediu pentru profesorii din țările UE este de 25.055 EUR anual, în România abia trece de 16.000

Cât sunt plătiți profesorii în Europa? Care țări plătesc profesorii cel mai mult și cel mai puțin? Și cât de mult s-au schimbat salariile profesorilor în ultimul deceniu? Puteți să aflați în rândurile de mai jos.

Există diferențe semnificative în ceea ce privește salariile profesorilor în țările europene.

Salariile oficiale brute anuale de pornire în școlile publice din învățământul secundar inferior (ISCED 2) au variat între aproximativ 4.233 EUR în Albania, adică 352 EUR (1763 lei)/ lună și 69.076 EUR în Luxemburg, adică 5756 EUR pe lună (28781 lei) în 2020/2021, potrivit datelor de țară compilate de Comisia Europeană/EACEA/Eurydice.

Salariul mediu pentru profesorii din țările Uniunii Europene (UE) este de 25.055 EUR.

Profesorii din Franța și Italia câștigă jumătate din cât câștigă cei din Germania

Lăsând deoparte Luxemburg, salariul anual de pornire a fost peste 50.000 de euro în doar două țări, și anume Elveția (66.972 de euro) și Germania (54.129 de euro).

Salariul anual în Franța și Italia a fost la mai puțin de jumătate din cifra germanilor.

Bulgaria a avut cel mai mic salariu anual al profesorilor dintre țările UE, la 7.731 EUR.

Cifra este, de asemenea, sub 10.000 de euro în alte câteva țări ale UE, cum ar fi Letonia, Slovacia, Ungaria, România și Polonia.

Standardul puterii de cumpărare (PPS) este „o unitate monetară artificială” definită de Eurostat, unde o unitate PPS poate cumpăra teoretic aceeași cantitate de bunuri și servicii în fiecare țară. Privind salariile în PPS, elimină unele dintre diferențele de cost al vieții dintre țări, dar există încă discrepanțe mari.

Salariile profesorilor văzute prin această perspectivă au variat de la 7.824 PPS în Albania la 50.357 PPS în Germania. În timp ce salariul anual brut de început al profesorilor este în general între 20.000 și 30.000 PPS, acesta este încă sub 20.000 PPS în 10 țări UE: Estonia, Malta, Cehia, România, Grecia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Letonia și, respectiv, Slovacia.

Țările balcanice Muntenegru și Macedonia de Nord, care se află în afara UE, au salarii mai mari ale profesorilor în PPS decât mai multe țări din UE. În mod surprinzător, Turcia se clasează semnificativ mai bine în PPS (28.455) decât în ​​salariul nominal (8.330 EUR): deși s-a clasat pe locul 28 din 36 de țări în cifre nominale, a ocupat locul 11 ​​la PPS.

Câți bani câștigă un profesor în România, în funcție de experiență și grade

În România, lucrurile nu stau deloc bine, potrivit datelor furnizate de Eurydice. Țara noastră se află printre țările din coada clasamentului cu un salariu brut pe an care nu depășește 45.000 de lei, ceea ce înseamnă pe lună undeva la 3750 de lei pe lună și poate urca la 77.000 de lei, adică 6416 de lei pe lună.

Astfel, la început de drum, un profesor angajat în învățământul preșcolar sau în școala primară câștigă un salariu brut anual de 39.504 lei (8.027 euro). În ciclul gimnazial și preuniversitar, un profesor aflat la începutul carierei câștigă un salariu brut anual de 43.397 lei (8.818 euro).

Abia după o carieră de cel puțin 10 ani de activitate, salariul brut anual ajunge la 50.897 lei (10.342) pentru toți profesorii, de la grădiniță până la liceu.

Cum se compară salariile profesorilor europeni cu salariul minim?

Raportul dintre salariile profesorilor și salariul minim arată cât câștigă profesorii în comparație cu salariul minim din fiecare țară. Raportul se calculează împărțind salariul brut al profesorilor la salariul minim brut.

Acest raport este cel mai mare în Germania, cu 2,8, în timp ce Polonia are cel mai scăzut raport cu 1,1.

Cu alte cuvinte, salariul de pornire al profesorilor din Polonia este foarte apropiat de salariul minim, în timp ce profesorii care încep în școlile de stat germane câștigă de aproape trei ori salariul minim.

În majoritatea țărilor europene, profesorii care încep să lucreze în școlile de stat câștigă, în medie, mult mai puțin decât produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor.

Salariul lor anual brut de pornire statutar a fost mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor în doar șapte din 36 de țări. Cel mai mare raport dintre salariu și PIB pe cap de locuitor a fost înregistrat în Macedonia de Nord cu 1,28, în timp ce a fost cel mai scăzut în Irlanda cu 0,45.

În timp ce Germania este una dintre țările cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa, raportul este de 1,26, ceea ce înseamnă că profesorii juniori încă câștigă mai mult decât PIB-ul mediu pe cap de locuitor. În schimb, acest raport este de doar 0,71 în Franța.

 

 

Sursă foto – pixabay.con