Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a menținut ratingul României cu perspectivă stabilă. Analiştii spun că economia a crescut puternic în prima jumătate a anului, în ciuda războiului din Ucraina, dar avansul se va reduce în următoarele trimestre.

sondaj

Creșterea cererii interne se va slăbi având în vedere inflația ridicată și sprijinul fiscal mai moderat ce va afecta consumul, rezultând o creștere reală de aproximativ 3% în 2023. Prețurile globale ridicate ale măfurilor au dus la creșterea inflației, și ne așteptăm să se ridice la peste 13% în 2022 și la aproape 9% în 2023, reducând substanțial veniturile disponibile și, prin urmare, consumul. De fapt, ne așteptăm să fie negativă creșterea salariului real în 2022 și stabilă în 2023. Agenția de rating mai spune că economia României va fi afectată de creșterea mai mică a principalilor săi parteneri comerciali din UE, precum și de scăderea încrederii întreprinderilor, care va avea efecte asupra investițiilor sectorului privat .

În același timp, România este una dintre cele mai autosuficiente țări din Europa în ceea ce privește producția de energie. Producția internă de gaze naturale ar putea acoperi până la 90% din consumul anual. Asta înseamnă că România are o dependență relativ scăzută de energia rusească și, prin urmare, o poziție favorabilă în adaptarea la întreruperile aprovizionării europene cu energie. În același timp, este prognozată o reducere a deficitului bugetar sub 3% din PIB în 2025,  iar datoria publică se va stabiliza sub 50% din PIB.

 

 

Sursă foto – pixabay.com