Un român aruncă, zilnic, la gunoi aproape jumătate de kilogram de mâncare. Aşa se face că la final de an, mâncarea risipită de fiecare dintre noi ajunge spre 130 de kilograme. Cea mai multă cantitate aruncată este chiar în această perioadă. Firmele de salubritate ridică mii de tone de mâncare şi nu vorbim aici doar de resturi.

sondaj

Dintre cetățenii Uniunii Europene, românii alocă cea mai mare parte din venituri pentru mâncare. Dar sunt și cei care aruncă cele mai multe alimente. Toți specialiștii atrag atenția că vârful risipei este în perioada sărbătorilor de iarnă.

-La noi se mănâncă foarte multă carne, fructe, pâine se mănâncă la noi foarte multă pâine. Sucuri. Acum urmează la salamuri să mergem, la preparate.

-Se aruncă foarte mult! Pentru mine, da! Acum, nu știu alții.

Adina Rusu – nutriționist: Obișnuim să cumpărăm foarte multe alimente în general. Tradițional românii gătesc foarte multe feluri de mâncare pentru sărbători și astfel se ajunge să se arunce foarte multă mâncare.

Primul sfat. Atunci când mergem la cumpărături să stabilim un meniu pentru următoarele zile. Apoi, să ținem cont de numărul celor care vor fi la masă. Neapărat să ne asigurăm că nu punem în coș ceva ce avem deja acasă, în frigider sau debara.

Adina Rusu – nutriționist: Ideal ar fi ca produsele care nu țin foarte mult, nu rezistă foarte mult în frigider să fie achiziționate în cantități mici. De exemplu, legumele proaspete, salata verde ar trebui să fie achiziționate în cantități care să ne ajungă pentru una, două mese.

E important sa ne uităm și la termenul de valabilitate și să calculăm cu atenție cantitățile necesare.

Adina Rusu – nutriționist: O cantitate de 800 de grame de carne ar putea ajunge la cel puțin patru persoane, la o masă la care vor participa cel puțin patru persoane. Copiii ar trebui să consume cantități mai mici de carne, porția fiind în general jumătate din cea a adultului.

 

 

Sursă foto – diet.com