Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a declarat duminică seara la Digi24 că Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România ca „să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută”.
”În data de 17 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1618 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. În Bucureşti sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. 1.750 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. La nivel naţional, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2” – anunţă Grupul de Comunicare Strategică.
România și Bulgaria sunt statele UE cu cea mai mică rată de vaccinare.
Controversă în Bulgaria
O dezbatere a luat amploare în Bulgaria, confruntată cu o rată foarte scăzută a vacinării: este corect ca persoanele neimunizate să plătească tratamentul pentru COVID-19?
După cum transmite agenția Novinite, unitățile medicale se sufocă și, în acest context a venit propunerea Asociației Spitalelor din Bulgaria.
Potrivit organizației, peste 90% dintre pacienții care umplu instituțiile medicale sunt nevaccinați, în condițiile în care cazurile scad în Europa, urmare a vaccinării masive.
Totuși, organizațiile pacienților se opun cu hotărâre. Propunerea încălcă drepturile constituționale de bază pentru accesul la tratament și la îngrijiri medicale, spun acestea.
Sursă foto – DW.com