Florentin-Daniel Gheorghe este profesor de Limba și Literatură română care predă la Şcoala Gimnazială „Dora Dalles” din localitatea Bucşani, judeţ Dâmboviţa. Acesta s-a gândit să ajute un elev de clasa a 8-a, din județul Dâmbovița, care duce lipsă de posibilități financiare și să-i ofere meditații gratuite la limba și literatura română, în vederea pregătirii pentru Evaluarea Națională, care se va desfășura în iunie 2022.
Într-o postare pe Facebook, profesorul târgoviștean a cerut “candidaților” să-l contacteze direct și să-i trimită o compunere, urmând să aleagă ulterior pe unul dintre aceștia.
„Dragii mei,
Pentru că verbul “a oferi” mi se pare mai important decât “a primi”, vreau să dau ceva în schimbul lucrurilor bune pe care le-am primit de-a lungul timpului.
Astfel, voi alege un elev de clasa a 8-a care nu își permite financiar să facă meditații și îl voi ajuta, fără bani, desigur, să se pregătească pentru Evaluarea Națională, la limba și literatura română.”
În exclusivitate pentru Alert24, profesorul dâmbovițean ne-a vorbit despre inițiativa sa:
- Alert24: Ce a stat la baza acestui demers lăudabil de a ajuta un copil cu posibilități financiare reduse?
F.G.: Cred, așa cum am scris și în postarea de pe Facebook, că este important să și oferim, nu doar să primim. E o datorie morală, din punctul meu de vedere. Sunt convins că schimbarea pe care toți ne-o dorim începe cu fiecare dintre noi.
- Alert24: Pe baza a ce considerente veți face alegerea elevului care va beneficia de meditațiile gratuite din partea dvs.?
F.G.: Așa cum reiese din postare, un criteriu este imposibilitatea financiară de a se pregăti suficient pentru Evaluarea Națională, dar și motivarea sa din scrisoare.
- Alert24: Care credeți că a fost impactul pandemiei asupra micilor elevi, având în vedere trecerea temporară la sistemul de învățământ online?
F.G.: Despre impactul pandemiei, putem vorbi mult. Eu încerc să văd și aspectele pozitive (deschiderea spre digitalizare, de exemplu), dar, din păcate, sunt și unele negative (care țin de dezvoltarea laturii afectiv-atitudinale a elevilor, mai mult decât latura cognitivă).
- Alert24: Poate în același context, puteți estima care ar fi procentul elevilor care ar avea nevoie de meditații în privat, pentru recuperarea materiei care nu a putut fi predată față în față, în sala de clasă?
F.G.: Aici nu aș putea să dau un răspuns concret, dar cred că numărul este destul de mare, poate și pentru că învățământul românesc nu era pregătit pentru acest sistem de lucru (online), și mă refer atât la lipsa dispozitivelor, cât și la faptul că unii elevi și profesori nu știau efectiv să le folosească. Totuși, depinde mult și de interesul acordat de elevi și de profesori, în tot acest timp.
Profesorul școlii din Bucșani dorește ca meditațiile gratuite să se desfășoare față în față, în Târgoviște. În acest sens, Florentin Gheorghe a găsit sprijin și din partea publicației online Chindia Media, care a anunțat că va asigura elevului ales rechizitele necesare pe toată durata acestui an școlar și transportul la și de la orele de pregătire, dacă elevul/eleva nu locuiește în municipiul Târgoviște.
Elevii din județul Dâmbovița care doresc să se înscrie pe lista lui Florentin sau cei care cunosc un copil care ar putea beneficia de pe urma acestui proiect de voluntariat, sunt așteptați să ia legătura direct prin aplicația Whatsapp (număr telefon 0761627634), fiind rugați să trimită o compunere de cel mult o pagină (scrisă de mână), în care se prezintă (nume, vârstă, de unde este, pasiuni, aspirații de viitor etc.) și în care menționează de ce își doresc să facă pregătire la limba și literatură română. Până în acest moment, s-au înscris doar doi elevi, dar profesorul speră ca mai mulți copii să se înscrie, odată cu mediatizarea anunțului său. Termenul limită de „înscriere” este vineri, 24 septembrie.
De aproximativ un an, acesta prezintă periodic, pe pagina sa de facebook “Florentin – Profu’ de română”, lecții de gramatică și teste de limba română, în scop educativ. În acest moment, pagina sa înregistrează aproape 39.000 de urmăritori.
„Am început să postez vloguri educaționale pe Facebook si YouTube odată cu începerea pandemiei, dorind să vin în ajutorul elevilor care se pregăteau atunci pentru Evaluarea Națională (îmi amintesc că în primele vloguri vorbeam despre genurile și speciile literare).”
Autor – Ștefan Priscu
Sursă foto – https://www.facebook.com/ProfuFlorentin/