Jurnalistul Lucian Mîndruță face un apel la solidaritate. Acesta vorbește despre efortul mediului privat în timp de criză și despre modul în care bugetarii nu sunt, până acum, afectați.

sondaj

Draga clasa conducatoare a Romaniei,

Am un lucru sa te rog. Sa te gandesti la un lucru simplu: cand o nava se scufunda, poti salva doar partea din fata?

Poti rupe Titanicul in doua si sa tii la suprafata doar o bucata? Nu poti.

Asa e si cu tarile. Nu poti salva doar pe unii, atunci cand pericolul e comun, cand e national. In cazul nostru, nu se poate ca aceasta criza sa ramana la suprafata bugetarul sau pensionarul, nici macar ud, in vreme ce privatul se ineaca.

Ce ne poate salva acum este solidaritatea intre stat si privat. Cum anume? Cu un principiu foarte simplu: al simetriei.

Al dreptatii, de fapt.

Dar mai intai hai sa va spun cum stam. Anul trecut, salariul mediu in privat a fost a fost de 2700 de lei. Salariul mediu la stat se apropie de 4000 de lei.

Tot anul trecut diferenta asta s-a marit. Cu aproape 20 la suta.

Au muncit mai mult sau mai bine bugetarii? Nu stiu. Sa-mi spuneti voi.

Eu va spun doar atat: nu se poate ca acum doar unii sa faca sacrificii. Nu se poate ca 800.000 de oameni sa intre in somaj cu 75 la suta din venituri si angajatii statului sa astepte in continuare aceiasi bani.

Nu e moral. Nu e cinstit.

Nu e bine, da, pentru siguranta nationala.

Odata pentru ca in vreme de criza banii de salarii se obtin din deficit. La tiparnita, mai popular spus. Cand se tiparesc prea multi, inflatia mananca din ei.

Dar inflatia mananca de la toti!

Iar decalajul imoral intre privat si stat se va mentine.

Eu nu cred ca oamenii care merg in somaj in industria textilelor – unde salariul mediu e 1800 de lei, de exemplu, si care vor ramane cu 1300 de lei, pot accepta ca in Romania sa mai existe pensii de 10.000 de lei! De 20. De 30.000 de lei!

Mai ales cand continuarea platii acelor pensii le va manca, prin efectul inflatiei pe care v-am descris-o, si banii lor! Nu mai putem continua platile nebunesti pe care le face statul pentru sinecuri, pentru functii inutile, pentru oameni care acum, la vreme criza, se inchid in casa si asteapta in continuare sa le intre pe cont aceiasi bani in fiecare luna. Si pentru mobilier urban in statiile de autobuz!

Cand unii sufera, nu putem accepta ca altii sa se uite. Cand unii nu au ce manca, nu putem accepta ca altii sa-si conserve privilegiile.

Eu nu sunt comunist. Stiu bine ca trebuie sa existe diferente intre oameni. Inclusiv de venituri. Dar trebuie ca acele diferente sa fie meritate si obtinute prin munca.

Nu prin rang. Suntem o republica sau un regat medieval?

Tocmai de aceea exista un singur lucru pe care liderii acestei tari il pot face intr-o criza profunda a Romaniei, care e inevitabila.

Sa restaureze democratia si in venituri.

Sa abroge privilegii acordate nu pentru munca, ci pentru apartenenta.

Sa slabeasca povara taxelor platite de oameni care au ramas fara sustinerea unui loc de munca!

Asta ar putea sa faca statul in care eu sa cred. Pe care sa-l mai consider, legitim, al meu! – a scris Lucian Mîndruță pe pagina de Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta